Jugoslav Pantelić: Tri filma koja ne smete da propustite na FEST-u

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: www.fest.rs/ promo

BIZLife je rešio da vam pomogne u pripremama za 46. beogradski FEST – filmsku smtru na kojoj će ove godine premijerno biti prikazano 116 filmskih ostvarenja. Među njima su i brojni kandidati za Oskara, teško je odabrati. Dovoljno je reći da film otvara film „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ reditelja Martina Mekdone, kao i novo ostvarenje Romana Polanskog.

U prevelikoj ponudi, pomoć smo potražili od umetničkog direktora festivala Jugoslava Pantelića, koji je za BIZLife sastavio kratku listu od tri filmska ostvarenja koja ne smete da propustite na ovogodišnjem FEST-u.

1. Francuski film „L’Insulte“ (Uvreda). Ostavrenje potpisuje Ziad Doueiri.  Pred vama je priča o  današnjem Bejrutu, gde „prenaduvana“ uvreda dovodi Tonija, libanskog hriščanina i Jasera, palestinskog isbeglicu na sud. Od tajnih rana do traumatičnog otkrića, medijski cirkus koji koji prate ceo slučaj dovodi Liban do društvene eksplozije, terajući Tonija i Jasera da preispitaju svoje živote i predrasude.

2. „Una mujer fantástica“ (Fantastična žena) Film rađen u koprodukciji, Čilea, Nemačke i Španije. Reditelj Sebastijan    Leilo pred vas donosi priču o mladom pru, Marini, mladoj konobarici,  budućoj pevačici i Orlandu. Oni imaju svoju štampariju i zajedno planiraju budućnost. Kada Orlando iznenada umre, Marina mora da se suprotsavi njegovoj porodici i društvu i pokaže im ko je ona zaprtavo- složena, snažna, iskrena i fantastična žena…

3. „Comic Sans“ hrvatskog reditelja Nevia Marasovića priča je o uspešnom grafičkom dizajneru Alanu Despotu. Posle pokušaja da obnovi vezu sa svojom devojkom odlazi na ostrvo Vis i shvata da da je ratsrzan između ekscentričnog oca, još jedne bivše devojke i njenog verenika. Nove situacije i okolnosti pomažu Alanu da svoj život sagleda iz drugačije perspektive.

„Kada bolje razmislim, gledajte sve filmove, budite i na FEST-ovim žurkama, upoznajte se i sa svim gostima FEST-a“,  savetuje Jugoslav Pantelić.

A kad smo kod gostiju FEST-a, e za to ćete morati da sačekate, jer još nema zvanične objave.

„Moram da se suzdržim“, ne odaje tajnu umetnički direktor FEST-a.

Nema vam druge,  prepustite se i poslušajte slogan ovogodišnjeg FEST-a koji kaže: „Priđi bliže“.

Izvor: BIZLife

Foto: www.fest.rs/ promo

Piše: B.M.