Kako da iskoristite svoje potencijale

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

Da li koristite svoje potencijale? Uglavnom nesvesni potencijala koji se u njima nalaze, većina ljudi živi osrednje živote dok njihovi talenti ostaju netaknuti…

Šta je potencijal?

Sve neiskorišćene snage, skriveni i uspavani talenti, netaknute sposobnosti. Prema istraživanju Stanford Instituta, prosečna osoba koristi samo 2% svojih potencijala. Prilično zapanjajuć podatak, zar ne!? Ovo znači da je veliki deo naših potencijala protraćen.

Zbog čega je to tako?

Pogledajmo malo kako izgleda jedan dan prosečne osobe: ustajanje, sređivanje, odlazak na posao (u kome se obično ne pronalazi), vraćanje sa posla, odmor od posla (gledanje televizije, surfovanje po internetu i društvenim mrežama…). Ako pogledamo malo bolje, prosečna osoba ne uspe da uradi ništa važno za lični razvoj. Prepušta se rutini i ostavlja  svoje potencijale praktično netaknute.

Zamislite sada kako bi Vaš dan izgledao da koristite bar 50% svojih potencijala. To bi potpuno promenilo Vaš životni stil i razbilo dosadne šeme života. Kada biste prestali da živite po automatizmu, počeli biste da rastete, učite nove stvari, izlazite iz zone komfora, stičete nova iskustva.

Kako da nađete način da iskoristite potencijale?

Krenite od sledećeg:

  1. Promena uverenja

Ponekad dođu ti momenti koji nas za kratko inspirišu da nešto počnemo da radimo drugačije. Oni koji nas ubede da život može i treba biti bolji. Međutim, čim entuzijazam malo splasne, vratimo se svakodnevnom životu i brigama. Zbog toga, potrebno je izgraditi jako uverenje koje će nas permanentno gurati i motivisati. Istina je da dok god ste uvereni da su idealan život i uspeh samo ideal koji vi ne možete da dostignete, ništa neće da se promeni. Da bi se promena desila, morate da prihvatite ono što imate, a eliminišete nedostatak nade, osećaj bezvrednosti i prosečnosti.

  1. Buđenje!

Ako ste u momentu svog života kada ste shvatili da ne idete u pravcu u kome želite, prestanite da traćite svoje vreme. Prestanite da govorite sebi: „Ovo je samo privremeno, dok ne steknem iskustvo“ ili „U redu je za sada, videćemo kako ide“. Biti „ok“ sa onim što radite će Vas dovesti do tačke kada ćete poptpuno sagoreti i shvatiti da ste izgubili dragoceno vreme. Život je previše kratak da biste se zadovoljili sa „ok“!  Bez obzira u kojoj ste fazi života, nikada nije kasno da se vratite na pravi put i počnete da koristite svoje potencijale!

  1. Pronađite svoje pokretače

U životu uvek treba da radite ono što budi vatru u Vama, što pokreće svaki atom u Vašem telu i što hrani Vašu želju za napretkom. Zapitajte se šta Vas uzbuđuje kada mislite o tome kao i koje su Vaše snage. Zatim se zapitajte šta je ono u šta verujete i u vezi čega imate jasno izgrađeno mišljenje. Na kraju, razmislite zbog čega biste nešto radili, odnosno koji su dublji razlozi koji bi Vas pokretali da nešto nastavite da radite. Kada sve to spojite, na površinu će isplivati važne spoznaje.

U svakome od nas nalazi se obilje potencijala, ali na Vama je da odlučite šta ćete sa njim da radite. Na Vama je da pronađete samopouzdanje da probate da radite nešto sve dok ne postanete uspešni u tome.

Da li i Vi želite da imate bolje rezultate u svakoj oblasti života?

Otkrijte svoje potencijale!

Izvor: BIZLife

Foto: YouTube screenshot