Kako do vitke linije?

PinterestFacebookTwitterShare

Da li se nakon  ovih praznika osećate: bezvoljno, tromo, umorno, neraspoloženo ili možda razdražljivo? Da li ste se ugojili? Ako su vaši odgovori na sva ova pitanja potvrdni, onda je sada pravi trenutak da  nešto promenite u svom jelovniku.

Pod tim promenama, ne podrazumevamo radikalne i isrpljujuće dijete u kojima se odričete svi  slasnih zalogaja. Čitali ste o tome,slušali savete prijateljica, gledali poznate ličnosti koje pribegavaju brzometnim dijetama. Istina je da će vam one za kratko vreme doneti dobre rezultate i  još bolju liniju, ali dugoročno posmatrano  – vratićete stare kilograme. Jer, ko još može da se odriče svega što mu prija, toliko dugo.

Kako onda do vitke linije? Lako: jedite umereno i raznovrsno, ne odričući se hrane koju volite.

 UMERENO, RAZNOVRSNO U VIŠE MANJIH OBROKA

 Novi radni dan, novi zadaci i nove odluke. Za sve to nam je potrebna energija. Ukoliko gladujete i držite dijetu u nekom trenutku ćete pokleknuti i pojesti mnogo više nego što vam  je potrebno, često i ne birajući šta jedete.

 Kako da to izbegnete? Rasporedite hranu na više manjih obroka: doručak, prepodnevna užina, ručak, popodnevna užina i večera. Nećete gladovati i bićete siti tokom celog dana, a ono što je još bitnije imaćete dovoljno energije za sve radne zadatke koji vas čekaju. Pokušajte da jedete u isto vreme, a kada jedete ne žurite, uživajte u svakom zalogaju. Jer kada brzo jedemo, u žurbi možemo i više da pojedemo.

 

UMERENOŠĆU DO BOLJEG ZDRAVLJA

   Ukoliko već sutra počnete da jedete umereno i raznovrsno, spremno ćete dočekati leto. Skinućete višak kilograma, ali i „loše laboratorijske parametre“. Ubrzo ćete popraviti vrednosti: šećera, holesterola i ne samo njih. Ukoliko se odlučite za ovakav jelovnik znajte da će vam  biti zahvalno: srce, bubrezi, jetra, celokupno zdravlje.

 FIZIČKA AKTIVNOST POMAŽE

     Sve ovo jeste dobro,ali nekada nije dovoljno. Da bi se nakon prazničnog prejedanja naš organizam  vratio u ravnotežu, potrebno je da budemo i fizički aktivniji. Vežbanje će ubrzati naš metabolizam i tako ćemo konačno izgubiti višak kilograma, koji smo dobili prethodnih meseci. Zato pred leto i plažu: više vežbajte i boravite na svežem vazduhu.

     Ipak, savet za sve početnike: ne preterujte na početku sa fizičkom aktivnošću. Za početak krenite sa brzim šetnjama. Odredite sebi kilometražu, koju ćete postepeno povećavati. Oni koji su u boljoj kondiciji, mogu odmah krenuti sa teratanom ili trčanjem na otvorenom.

Šta god da odlučite nećete pogrešiti, važno je samo da se krećete. U kombinaciji sa pravillnom ishranom, spremno ćete dočekati ovo leto.

Izvor: BIZLife