Kako je DAN ZALJUBLJENIH postao industrija vredna 27 MILIJARDI (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sve te romantične čestitke, originalni pokloni, nakit, cveće koje se kupuje 14. februara, za tzv. praznik Dan zaljubljenih, predstavljaju veliku priliku za ozbiljan biznis.

Kako se sve to desilo?

Svakog 14. februara milioni ljudi razmenjuju poklone sa svojim voljenim partnerima. Poreklo ovog praznika nije baš poznato u celosti. Neki istoričari veruju da Dan zaljubljenih vuče korene još iz doba Rimljana za vreme festivala „Lupercalia“, kada se slavio dolazak proleća sredinom meseca februara.

Dan 14. februar je doveden u vezu sa proslavom ljubavi i romantike tek oko 14. veka, a prva čestitka za Dan zaljubljenih pojavila se u SAD-u sredinom 19. veka.

Na početku 20. veka kompanije „Hallmark“ i „American Greetings“ su počele da proizvode čestitke za Dan zaljubljenih, i nakon toga je popularnost ovog praznika vrtoglavo porasla. Do 1980. godine, kompanije u SAD-u i Velikoj Britaniji su isticale da je taj dan prava prilika za poklanjanje nakita, na osnovu čega se tržište okrenulo u tom smeru.

Amerikanci na ovaj dan razmene oko 145 miliona čestitki svake godine.

U Americi se očekuje da se ove godine potroši 27.4 milijardi dolara na poklone, jer se prošle godine potrošilo 20.7 milijardi.

Koncept Dana zaljubljenih se menja sa dolaskom novih generacija. Npr, trećina osoba od 18. do 24. godine kupuje poklone sami sebi na ovaj dan. Zatim, druga trećina slavi 14. februar sa grupom prijatelja.

Video možete pogledati OVDE.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay