Kako je moćna PR menadžerka spašavala imidž Vudija Alena godinama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Brojni glumci su najavili kako više neće da sarađuju sa slavnim rediteljem Vudijem Alenom (Woody Allen) zbog optužbi da je seksualno zlostavljao svoju usvojenu ćerku Dilan Farou. Sajt “Buro247” piše o tome kako je uopšte moguće da je Alen toliko dugo bio nabvrhu s obzirom na kontroverze koje su ga pratile kroz život?

Iako je Alenova ćerka optužila reditelja za seksualno zlostavljanje još pre mnogo godina, njene optužbe nisu “urodile plodom”. Sada, kada je sve u znaku #MeToo pokreta i borbi protiv osoba koje iskorišćavaju svoju moć, poput Harvija Vajnstina, njene optužbe napokon su saslušane. Brojni glumci izjavili su kako više ne žele da sarađuju sa rediteljem, a glavni proganosti filma “A rainy day in New York” odrekli su se svog honorara u humanitarne svrhe.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da je Vudi Alen uopšte toliko dugo ostao na “vrhu”. Osim zlostavljanja, Alen je u javnosti otvorio brojna moralna pitanja poput – kako je oženio svoju usvojenu ćerku Sun-Ji Previn. Da je neko drugi u pitanju, bio bi “razapet” u javnosti, a Alena je ovaj linč zaobišao… Zašto i kako?

Uspeh u odbrani javnog imidža Vudija Alena počiva na neverovatnoj posvećenosti njegove PR menadžerke Lesli Dart, koja važi za jednu od najopakijih igračica u svetu šoubiznisa. Pre nekoliko godina “The Hollywood Reporter” je objavio veliki tekst u kome analizira poteze koje je Dartova pravila. Naime, ona je spinovala, pretila, otkazivala intervjue i zabranjivala pristup nepoželjnim novinarima. Zahvaljujući probitačnosti i neustrašivosti koju je iskazala u deset godina rada, Alen je bio PR-ovski neprobojna tvrđava, a isto je i sa njenim ostalim klijentima poput Martina Skorcezea, braće Koen, Nikol Kidman, Fransisa Forda Kopole, i drugih.

Te 2014. godine kada je “New York Times” objavio prvo svedočanstvo Dilan Farou, portal “The Wrap” je obelodanio kako je Dart u manje od tri sata poslala četiri mejla, koji su uključivali linkove koju su sadržali različite varijacije priče Dilan Farou i time pokušala da dokaže kako priča nije istinita. Dart je otišla korak dalje i angažovala grupu advokata i privatnih detektiva da istraže policajce koji vode istragu protiv poznatog reditelja i na takav način prikupljala podatke potrebne za izgradnju medijske slike i plasiranje informacija.

Prljavim poslovima i vezama uspela je da očuva imidž Vudija Alena svih ovih godina i da drži njegovu karijeru u životu, plasirajući priče i kontrolišući medije tako da najviše odgovaraju reputaciji njenog klijenta. Dart je jednostavno imala ono što sadrži najveću moć u današnjem svetu, a to su informacije.

Ceo koncept funkcionisanja manipulacije Lesli Dart obelodanio je sin Vudija Alena – Ronan Farou. Ukazivao je da „istine“ nikada neće izaći na videlo. Novinarima je bitnije da imaju one verzije priče koje će svima da donesu više koristi – ekskluzive i kontakte, nego da objave ono što je istina. Dilan Farou je prošle nedelje dala intervju u kome je ponovila optužbe na račun svog oca i krenula je lavina koju ni Dart vipe ne može da zaustavi. Alenu više niko ne veruje na reč, a postavlja se pitanje – i zašto bi?

Izvor: BIZLife/Buro247

Foto: Youtube/Printscreen