Kako je suosnivač Epla “šutnuo” Fejsbuk

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Suosnivač kompanije Apple Stiv Voznijak ugasio je nalog na Facebooku, uz napomenu da ova društvena mreža zarađuje zahvaljujući ličnim podacima svojih korisnika.

Voznijak je “zario nož u leđa” Fejsbuku u trenutku kada se ovaj gigant suočava sa najgorom krizom vezanom za kršenje privatnosti u svojoj istoriji.

Voznijak, koji je Apple osnovao zajedno sa Stivom Džobsom, u mejlu upućenom američkom listu Ju-Es-Ej Tudej naveo da Facebook dosta novca zarađuje zahvaljujući ličnim podacima koje daju korisnici.

“Svi profiti su zasnovani na informacijama korisnika, ali korisnicima ne ide ništa od tih profita”, ocenio je Voznijak. On je naveo da bi umesto toga radije plaćao da koristi Facebook.

“Apple novac zarađuje na dobrim proizvodima, ne na vama”, poručio je Voznijak.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg juče je u pisanom svedočenju upućenom američkom Kongresu naveo da ta društvena mreža nije dovoljno učinila da spreči zloupotrebu podatak korisnika i izvinio se.

“Sada je jasno da nismo učinili dovoljno da sprečimo da se ova sredstva koriste na nečiju štetu. Nismo dovoljno široko sagledali našu odgovornost i to je bila velika greška. To je bila moja greška i žao mi je. Ja sam osnovao Facebook, ja njime upravljam, i ja sam odgovoran za ono što se ovde dogodi”, naveo je on u saopštenju koje je objavio Komitet za energiju i privredu Predstavnickog doma SAD.

Izvor: B92/agencije

Foto: YouTube screenshot