Kako je žena sa „brkovima“ i spojenim obrvama osvojila svet?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Po prvi put van Meksika – tačnije u Londonu, London’s Victoria & Albert Museum – otvorena je izložba godine „Frida Kahlo: Making Herself Up“. Frida Kalo je i za života bila voljena, pre svega zbog svog neodoljivog šarma i razigranog duha, kao i zbog jedinstvenih slika, modnog stila i tragične lične priče, bolesti, gubitka i izdaje. Ali nakon smrti, postala je modna ikona i uzor umetnicima širom sveta.

Izložba o životu i radu Fride Kalo traje od 16. juna do 4. novembra 2018. godine i ne sadrži samo autoportrete i slike već i privatne stvari uključujući njenu garderobu – nošnju, nakit, kozmetiku, pisma. Zatim sve predmete koje su vezane bile za njenu dugu bolest: bočice lekova, korseti za kičmu i proteza za nogu od crvene kože za koju je Frida vezala zvončiće.

 

Ti i mnogi drugi predmeti bili su zaključani u njenoj kući u Meksiku više od 50 godina. Nakon njene smrti u 47. godini, njen suprug, poznati muralist Dijego Rivera je zaključao sve u njenoj sobi i naredio da se otključa tek nako njegove smrti.

Ova Londonska izložba, koja blisko sarađuje sa Muzejem Fride Kalo u Meksiku, takođe će prikazati filmove i fotografije koji će pratiti narativ njenog života. Počevši sve od njenog detinjstva u plavoj kući gde se rodila, pa sve do braka sa Dijegom. Prikazan je i album sa slikama njenog oca Giljerma Kalo, koji je po poreklu Nemac, a po profesiji je bio fotograf. Zatim, rane slike i fotografije Fride i Rivere sa njihovim uticajnim krugom prijatelja, među kojima je i začetnik nadrealizma Andre Breton, zatim, Trocki koji je skriven živeo dve godine u plavoj kući, pre nego što su ga ubili 1940. godine.

Iako je za života bila u senci svog poznatog i politički aktivnog supruga Rivere, danas ga je nadmašila i ističe se više od njega. Štaviše, Frida je postala najverovatnije jedna od popularnijih umetnica koja je ikada živela.

Od nje možemo štošta naučiti. Naročito devojke u današnje vreme.

Izvor: BIZLife/Forbes

Foto: Youtube

Piše: M. P.

Komentari 1

  1. milijana

    Od nje možemo štošta naučiti. Naročito devojke u današnje vreme…….Šta vam ovo znači? Budalaština?