X
  • English
X

Afterhour

Kako očekivanja mogu upropastiti vaše praznike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Vihor praznika ponekad može da učini da zaboravimo šta je zapravo smisao svih slavlja. Naša očekivanja dostižu neslućene visine, i kako ona rastu tako se naši praznici upropaštavaju sve više.

Svi smo bar ponekad osetili razočarenje nekim dobrim poklonom jer smo se potajno nadali da ćemo dobiti nešto drugačije. Ili da ste od praznika očekivali nešto drugo ili nešto više. Psihologija je dokazala da svakoga dana stvaramo očekivanja za sve situacije. Nažalost, kada imamo nerealno visoka očekivanja, naročito ako ne uspemo da ih podelimo sa nama bliskim osobama, možemo se u trenutku osetiti iznevereni.

Ukoliko ste skloni preranom nadanju i iščekivanju možete imati ozbiljnih problema. Stvaranje filmova unapred jeste dobro za vežbu stremljenja i vizuelizacije ali preterano uživljavanje može vas voditi do depresije usled velikih razočarenja kada stvari ne ispadnu baš onako kako ste ih vi zamišljali.

Tokom praznika očekivanja poprimaju nerealne oblike. Sve je bajkovito, kao kućica od šećerleme, želje se ostvaruju i poklanjaju se lepi darovi. Samim tim i naša mašta se budi. Situacije poput toga da ste se razboleli, da je sarma preslana, da brat ne stiže na vreme jer let kasni, da niste dobili željeni poklon… su realne i ne dozvolite da vam upropaste dan i slavlje. Krizne situacije su sastavni deo svakodnevice.

Najbolji način da izbegnemo ovakve situacije jeste da smanjimo svoja očekivanja. Na taj način ne samo da ćemo zaobići preterani stres i depresiju već ćemo biti u prilici da doživimo prijatna neočekivana iznenađenja.

Da biste izvukli maksimum iz svojih praznika Psychology today predlaže sledeće:

Budite realni. Očekujte da će nešto poći suprotnim smerom. Budite svesni da ćete biti umorni od celodnevnog spremanja, zavijanja poklona u sred noći i tako dalje. Sedite i razmislite koja su vaša očekivanja i da li su ona realna ili ne. Zatim odstranite ona koja nisu.

Očekujte samo od sebe. Niste upućeni u mogućnosti i raspoloženje drugih članova porodice. Ne očekujte od drugih da budu radni i poletni kao vi. Ne forsirajte sreću po svaku cenu. Fokusirajte se na ono što možete da kontrolišete – na svoj stav.

Fokusirajte se na pozitivu. Kada postavljate očekivanja od sebe fokusirajte se na optimistična očekivanja. Izaberite da izbegavate konflikte, priđite praznicima na pravi način i buditedragi i dobri prema sebi i drugima, jer u tome je ključ.

Stvarajte male užitke kad god možete. Biće negativnosti i u najlepšim danima zato morate imati mnogo pozitivnih trenutaka kako biste našli balans i uživali.

Povezane vesti

Ivo Andrić o praznicima

Vihor praznika ponekad može da učini da zaboravimo šta je zapravo smisao svih slavlja. Naša očekivanja dostižu neslućene visine, i kako ona

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay

Piše: D.G.