Kakva je to “direktorska rutina” koja vodi do uspeha?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Da li vam je teško da se ujutru razbudite i da li osećate da nemate energije? Da li se budite neraspoloženi i osećate se umorno ?

Potrebna vam je jutarnja rutina. Da, koliko god da ne volite šablone i ustaljeni tempo, posedovanje jutarnje rutine će vam odrediti tok dana.

Novinarka Blumberga, Beti Lu, kaže da nije volela da poštuje jutarnju rutinu i da je nije cenila sve dok nije počela da vodi jutarnju emisiju. Tada je morala svaki dan da se probudi u 3.30 ujutru i kako bi ostala pribrana, postavila je jutarnju rutinu koja ju je vratila u formu. Ta jutarnja rutina je uključivala :

  1. Zabranu čitanja imejlova u krevetu
  2. Čašu zelenog čaja
  3. Ne otvaranje imejlova dok se ne pročita najmanje 3 dnevna lista
  4. Sve ovo joj je pomoglo da na početku dana uspostavi ravnotežu i započne dan na pravi način.

Sve ovo “nije za džabe”. Mnogi izvršni direktori različitih uspešnih firmi poštuju svoju jutarnju rutinu dugi niz godina. Jedan izvršni direktor je jednom otkrio kako spava u odeći za teretanu kako bi izbegao da sutradan ne ode na vežbanje.

NBA legenda Ervin “Medžik” Džonson se budi u 4 sata ujtru da bi proveo neko vreme u tišini. „Verujem u mirnoću,“ rekao je. „A pod time mislim da nije bitno ko ste: da li ste izvršni direktor, menadžer… trebalo bi uvek ujutru odvojiti vreme samo za sebe da bi se prikupile misli i da se pripremite za dan.“

Tomi Džon, izvršni direktor Tom Patersona se takođe budi veoma rano – u pet sati ujutro i odmah ide u teretanu. „To smanjuje stres i neke od mojih najboljih ideja su mi došle u teretani“.

Izvršna direktorka Cukemberg media Randi Cukenberg ne proverava mejlove 20 ili 30 minuta pošto se probudi. „To je veoma teško jer mi je telefon baš pored noćnog stočića“, rekla je. „Ali ja mislim da odvajanje vremena za sebe ujutro mnogo produktivnije nego da se kreće odmah u ’boj’“.

Charlie Munger,zamenik predsedavajućeg kompanije Berkšir Hatvej, kaže da uvek organizuje dan tako da mu ostane vremena za razmišljanje i čitanje. „To nije konvencionalni put ka uspehu i ja ga ne preporučujem drugim ljudima,“ izjavio je Munger za portal Biznis Insajder. „Ali to je pravi način za mene. Mnogo ljudi puno uči, ali sa stečenim znanjem ne uradi ništa! Oni nemaju taj tip ličnosti koji će sprovesti ideju do kraja, a ja je imam.“

 

Izvor: BIZLife, Inc.com

Foto: Pixabay

Piše: Ana M.