Kanski festival 2019: Pet filmova na koje treba obratiti pažnju (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Kanski filmski festival je zvanično počeo i, kao i svake godine, crvenim tepihom su prošetale kako poznate ličnosti, tako i zvezde u usponu.

Od dobro poznatih zombija, do holivudskih hitova – preko fudbalskih legendi i rok zvezda – evo pet filmova koji će osvojiti naslovne strane.

1) Mrtvi ne umiru (The Dead Don’t Die)


2) Mali Džo (Little Joe)

Mali Džo je priča o grimiznoj biljci koja izaziva čudne promene u živim bićima.

Glavne uloge tumače Emili Bečam i Ben Višo (Kju u novim filmovima o Džejmsu Bondu).

Austrijska rediteljka Džesika Hauzner je jedna od samo četiri režiserke u ovogodišnjoj trci za glavnu nagradu, zajedno sa Selin Sijamom i filmom Portrait of a Lady on Fire. Poslednji put je ovoliko žena bilo u konkurenciji 2011. godine.

Prošle godine, veliki broj žena, među kojima glumice Kejt Blanšet, Kirsten Stjuart i Selma Hajek, protestovalo je na crvenom tepihu zbog rodne diskriminacije u filmskoj industriji.

3) Izvinite, nedostajete nam (Sorry We Missed You)

Ken Louč se vraća u Kan sa filmom “Izvinite, nedostajete nam”, za koji je scenario napisao Pol Laverti.

Osamdesetdvogodišnji britanski reditelj je dva puta već osvajao Zlatnu palmu, prvo 2006. godine filmom “Vetar koji njiše ječam” i 10 godine kasnije sa “Ja, Danijel Blejk” koji se dotakao teme nezaposlenosti i narodne kuhinje u Engleskoj.

Film je podstakao debatu širom Britanije, a Louč i sada očekuje isti efekat sa pričom o vozaču i njegovoj supruzi, koji se bore da održe porodicu na okupu, radeći poslove bez stalnih ugovora.

4) Raketni čovek (Rocketman)


Četvrtak je rezervisan za biografski film o Eltonu Džonu “Raketni čovek”, koji će biti prikazan nedelju dana pre britanske premijere.

Film je režirao Dekster Flečer, koji je takođe radio na filmu Boemska rapsodija, nakon što je Brajan Singer otpušten. Film je producirao Ser Elton Džon lično, zajedno sa suprugom Dejvidom Furnišom. Taron Egerton, koji se našao za klavirom, nedavno je izjavio za BBC da će njegov portret predstaviti najbolje, ali i najlošije strane Eltona Džona.

“Elton mi je dao dozvolu da ga u nekim trenucima učinim odvratnim”, izjavio je.

5) Dijego Maradona


Život harizmatičnog, ali često problematičnog fudbalera, Dijega Armanda Maradone, biće prikazan izvan takmičarskog dela u nedelju.

Dokumentarac o kontroverznom argentinskom fudbaleru je najnovije delo Asifa Kapadija, koji je 2016. godine dobio Oskara za film o preminuloj pevačici Ejmi Vajnhaus.

Takođe je režirao film o životu brazilskog šampiona Formule 1 Ajrtona Sene.

Sada Dijego Maradona priča priču o tome kako su „najpoznatiji fudbalski genije i najnefunkcionalniji grad u Evropi (Napulj) bili odlična kombinacija”.

Izvor: BIZLife/BBC

Foto: Youtube