Knjige koje vam preporučuju Zakerberg, Bezos, Gejts…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najuspešniji poslovni ljudi iz „tehnološkog sveta“ su poznati po tome što često preporučuju knjige, a takve preporuke mogu naročito značiti mladim ljudima koji tek ulaze u poslovni svet.

Mark Zakerberg je 2015. godine formirao književni klub na „Facebook-u“, naglašavajući potrebu da se čita svake dve nedelje. Godina je započeta sa knjigom „Okončanje vlasti – zašto imati vlast u rasponu od sala za sastanke do bojišta i od crkvi do država više nije onako kao što je nekada bilo“ autora Moises Naima, a zatvorena sa knjigom Dejvida Dača „Početak beskraja: Objašnjenja koja transformišu svet“, dok su se između provlačili naslovi o rasizmu, genetici, religiji, medicine, sociologiji kao i romani o naučnoj fantastici.

Džef Bezos, vlasnik „Amazona“ imao je listu knjiga na platformi u 2013. godini, a na njoj su se nalazile mnoge knjige usmerene na preduzetnike, kao što su „Dilema inovatora“, Klejton Kristena i „Napravljeno da potraje: Uspešna navika vizionarskih kompanija“ Džima Kolinsa.

Tim Kuk je bio poznat po čitanju biografija onih „koji menjaju stvari“, dok Ilon Mask često tvituje preporuke knjiga usmerene na različite oblasti.

Međutim, među poznatim izvršnim direktorima koji preporučuju knjige je verovatno najviše preporuka napravio Bil Gejts. On je od 2010. godine preporučio više od 185 knjiga.

To je kulminiralo njegovom filantropskom akcijom: poklanjanje knjige „Faktfulnes“ Hansa Roslinga, svim diplomcima 2018. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama. Objavljena u aprilu ove godine, knjiga ne bi mogla više biti blagovremena preporuka, piše Forbes.

Gejts kaže da diplomci koji ulaze u poslovni svet treba da private činjenice i različita mišljenja oko sebe. Knjiga je dostupna u elektronskom formatu, a kako ističu, ako će to ohrabriti korisnike da koriste te funkcije, to je „dvostruka pobeda“.

Izvor: Forbes

Foto: Pixabay