Legenda o Stivu Džobsu: Druga strana genijalnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Legenda okružuje Stiva Džobsa. Opisan je kao brilijantan, dinamičan genije ali komplikovan, sa oštrim jezikom i bez emocija. Ali, da li je zaista bio takav?

 Mnogo filmova i knjiga pokušalo je da opiše ono što je Džobs, koji je umro 2011. godine, uradio, ali kako tvrdi jedan od njegovih bliskih saradnika, mnogo toga je “promašilo poentu o Džobsu”.

Predsednik “Volt Dizni” i “Piksar” studija Ed Katmul, koji je sa Džobsom blisko sarađivao 26 godina napisao je knjigu “Creativity Inc.” o tom geniju i istakao da do današnjeg dana sve što je napisano o njemu, ni blizu ga ne opisuje onako kako ga je Katmul znao.

Kako piše Business insider, Katmul je istakao da je frustriran time što se sve priče o Džobsu fokusiraju na  njegove ekstremne i negativne osobine i teške aspekte njegove ličnosti.

“Kada sam ga upoznao bio je grub i imao je odbrambeni stav. To je deo o njemu o kojem ljudi vole da pišu. Ali ako se samo to prati, propušta se mnogo važnija strana priče”, kazao je Katmul u knjizi.

On je pisao da u vreme kada je radio sa Džobsom, on nije samo dostigao praktično iskustvo koje bi se očekivalo s obzirom na to da je vodio dva vrlo uspešna posla, on je postao “pametniji” po pitanju kada da prestane da “gura ljude ali i kako da nastavi da ih gura kada je neophodno, a da ih ne slomi”.

Džobs je postao pravedniji i mudriji, i njegovo razumevanje partnerstva je produbljeno, delom zbog braka sa Loren, delom zbog dece koju je “toliko voleo”.

Jedna anegdota u knjizi opisuje Džobsov dizajn za “Piksarovu” novu zgradu. Njegov prvi pokušaj bio je baziran na “nekoj čudnoj ideji” koju je imao o tome da forsira interakciju među ljudima.

Najpre je predložio posebnu zgradu za svaki film u produkciji, tako da svaki tim može da ima svoj prostor. Kasnije je ipak sa arhitektama dogovorio izgradnju jedne zgrade koja je bila dizajnirana da podstakne ljude na družnje, sastanke i stalnu komunikaciju, kaže Katmul.

Džobs je nadgledao svaki detalj izgradnje zgrade, pa su je radnici nazvali “Stivov film”.

Katmul kaže da je verovatno radio sa Džobsom više nego iko drugi, i video deo njegovog života koji ne odgovara portretima kojima ga predstavljaju – kao neumornog perfekcionistu, koje je čitao u magazinima, novinama pa čak i u Džobsovoj autorizovanoj biografiji.

“Neprijatni Stiv – grub, brilijantan, ali emocionalno gluv tip kojeg smo prvog upoznali – promenio se u drugog čoveka poslednje dve decenije svog života”, tvrdi Katmul.

Izvor: Business Insider

Foto: Pixabay