KONTROLA ILI SKLAD: Kina uvodi sistem bodovanja građana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kineski predsednik Si Đinping odavno se zalaže za stvaranje “skladnog društva”, a sistem bodovanja treba da pomogne u ostvarenju tog cilja.

U početku će svi imati po 1.000 poena, a zavisno od toga kako se budu ponašali, bodovi će im se dodavati, odnosno oduzimati.

Učešće u sistemu za sada je na dobrovoljnoj bazi, ali najkasnije do 2020. svi državljani Kine treba da budu obuhvaćeni i ocenjivani prema tom principu, piše Bild.

Si Đinping (Foto:Beta/AP)

U roku od dve i po godine sve privatne i državne banke podataka biće umrežene, što u ekstremnom slučaju znači da izražavanje mišljenja na društvenim mrežama, komšijska svađa, kašnjenje u plaćanju računa ili lakši saobraćajni prekršaj mogu da utiče na smanjenje broja bodova, a time i na budućnost pojedinca.

Sistem se trenutno testira u nekoliko kineskih gradova, a u Rončengu (provincija Šandong) primenjuje se od 2014.

“Ako pređem na crveno svetlo, oduzimaju mi bodove. Ako učestvujete u tuči, odmah dolazite na crnu listu. Ukoliko građani nisu zadovoljni određenom uslugom, mogu da se žale, a to se opet odražava na broj bodova”, objašnjava za radio Dojčlankfunk kultur zaposleni u javnoj službi.

Najbolja ocena je AAA. Zatim AA, A itd. Najslabija ocena je D, što znači da imate 599 poena, kaže za radio žena iz uprave u kojoj građani u svakom trenutku mogu da se obaveste o bodovnom stanju.

Aktivisti za ljudska prava, kritičari režima i intelektualci strahuju da sistem pre svega služi u svrhu kontrole, sprečavanja izražavanja mišljenja i zastrašivanja.

Informativni sajt Wired navodi da je osam privatnih preduzeća već dobilo licencu za razvoj algoritama koji će analizirati bodove.

Među njima su i kineski tehnološki giganti kao što su China Rapid Finance, partner internet kompanije Tencent koji je razvio mesendžer uslugu WeChat (850 miliona korisnika) i Sesame Credit, sistem za ocenjivanje redovnosti otplate kredita kompanije Ant Financial Services Group, ćerka firme portala Alibaba.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay