KULTURA: Šta nam sve Beograd nudi sledeće nedelje?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay, Facebook printscreen, Youtube printscreen

Ako ste se pitali kakav nam to kvalitetan kulturni sadržaj nudi Beograd na kraju leta, BIZLife je odlučio da vam pomogne i predloži pet kulturnih događaja koje ne biste smeli da propustite sledeće nedelje.

1. Multimedijalna izložba: Black Box – Brisanje prošlosti, Mikser House

Fotografija preuzeta sa Fejsbuk stranice događaja.

Fotografija preuzeta sa Fejsbuk stranice događaja.

5. septembra, u galeriji Mikser hausa (Mikser House) biće otvorena izložba „Black Box: Brisanje prošlosti“ u formi multimedijalne instalacije na kojoj će se prikazati radovi 100 umetnika koji su učestvovali na istoimenoj izložbi u okviru Mikser festivala 2016. Izložba će biti dostupna javnosti do 12. septembra.

Mobilna interaktivna postavka osmišljena je kao celina koja se može postavljati u različite prostore, sa ciljem afirmacije rada različitih autora, a pre svega mladih umetnika sa FPU koji do sada nisu imali adekvatne uslove da predstave svoja dostignuća.

Otvaranje izložbe zakazano je za 5. septembar u 19 časova. Tema projekta Crna kutija za 2016, Brisanje prošlosti, pozvala je umetnike da predstave svoje viđenje prošlosti i istine o događajima, ličnostima i fenomenima, što je jedan od najvećih izazova u današnjem svetu masovnog nadzora, hiperumreženosti i prezasićenosti informacijama.

Nađi ih na Fejsbuku: www.facebook.com/events/1822782124610549/

2. Delikatesni ponedeljak: Mad Head Games

Med hausMad Head Games vas poziva na delikatesni susret 5. septembra  sa početkom od 19:00 časova u KC Gradu povodom izlaska njihove nove video igre! Pored izazova samostalnog izdavanja video igara, odvažili su se da novi proboj naprave u još jednom polju – kuvanju. Poželeli su da sa nama isprobaju njihove omiljene recepte, a koji se čine dobrim poput njihovog novog detektivskog serijala „Adam Wolfe“ koji će se uskoro naći na Steam-u. Osim maestralne hrane pune kolorita, želimo da okusite atmosferu koju tim Mad Head Games-a donosi sa sobom. Sav prikupljeni novac ići će onima kojima je najpotrebniji. A za posetioce su pripremili poklone koji će nadmašiti svaka očekivanja! Cena bona je 150 RSD. Muzičku podršku daće KUD Sestre.

Nađi ih na Fejsbuku: www.facebook.com/events/588141021394475/

3. Mikser teatar: „Sumnjivo lice“

Fotografija preuzeta sa Fejsbuk stranice događaja.

Fotografija preuzeta sa Fejsbuk stranice događaja.

Mikser teatar vas poziva na predstavu „Sumnjivo lice“ u režiji Vojslava Arsića u utorak, 6. septembra sa početkom u 21:00 čas. Ovo je predstava po, ali i o komadu „Sumnjivo lice“. Klasik srpske dramaturgije, je ovde polazna tačka za pričanje priče o promenama, koje se u Srbiji večito čekaju, a teško i sporo događaju. Ali, ovo je predstava i o genijalnosti i talentu pisca, koji je sve bolesti našeg, savremenog društva umeo da dijagnostifikuje još 1887. kada je ovaj komad napisao. Ulaznice su dostupne na prodajnim mestima Gigs TIx-a po ceni od 800 dinara. Na ulazu će cena biti 1000 dinara.

Koncept i režija: Vojislav Arsić

Dramaturškinja: Milena Bogavac

Orginalna muzika: Irena Popović Dragović

Scenski pokret: Andreja Kulešević

Video: Ivan Stojiljković

Igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajotović, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović, Aleksandar Vućković, Predrag Vasić


Nađi ih na Fejsbuku:

www.facebook.com/events/1774549686154913/permalink/1784735921802956/

4. Predavanje: „Na rubu znanosti: Slobodan tok svesti!“

Krešimir Mišak

Fotografija preuzeta sa Fejsbuk stranice događaja.

Dom Omladine Beograda vas poziva na ekskluzivno predavanje jedinstvenog istraživača različitih fenomena Krešimira Mišaka, pod nazivom „Slobodan tok svesti“ koje će se održati u petak, 9. septembra u 21:00 čas.

Krešimir Mišak je autentični novinar, voditelj, rok muzičar i pisac naučne fantastike. Poznat je kao voditelj emisije „Na rubu znanosti“ koja se emituje na HRT-u od septembra 2002. Emisija je ubrzo postala vrlo popularna zbog polemisaja neobjašnjivih, paranormalnih fenomena i misterija.

„Konformizam ne dopušta da prihvatamo ljude sa drugačijim idejama…“ Da li ste i vi jedni od njih?  Karte se mogu kupiti na blagajni Doma Omladine kao i na svim prodajnim mestima eventima u zemlji i inostranstvu! Cena ulaznice je 1500 rsd.

Nađi ih na Fejsbuku: www.facebook.com/events/609193325907304/

5. Projekcija filma Tišina (Tystanaden) Ingmara Bergmana u Topolskoj 18

Ingmar Bergman Tišina, printscreenToploska 18 vas poziva da na istoimenoj adresi u petak, 9. septembra sa početkom u 19:30 časova prisustvujete  projekciji filma Ingmara Bergmana „Tišina“. Ovaj film prati putovanje dve sestre i trinaestogodišnjeg dečaka u fiktivnu stranu zemlju. Starija sestra je bolesna pa se svo troje nastanjuju u hotelu…

Bergman nije očekivao da će ovaj nepristupačni film sa nekomunikativnim dijalogom ostvariti tako veliki uspeh na blagajnama, kao što je napravio. Jednom je tokom intervjua 1970. Bergman prokomentarisao: „Rekao sam Kenu Fantu (glavnom izvršnom direktoru Švedskog filmskog instituta, koji je producirao film): „Možeš svakako da zaključiš da ovo nije film koji će naterati ljude da u dotrče u bioskope“. Ironično, upravo se to i dogodilo“. Tišina je poslednji film „Triologije o veri“, kome su prethodili filmovi Kroz tamno ogledalo (1961.) i Zimska svetlost (1963.), a sva tri filma fokusiraju se na duhovna pitanja.

Režija i scenario: Ingmar Bergman

Direktor fotografije: Sven Nikvist

Glumci: Ingrid Talin, Ganel Lindblom, Jorgen Lindstrom.

Ocena na IMDB-u: 8.1/10

Godina: 1963.

Nađi ih na Fejsbuku: www.facebook.com/events/1786006181634911/

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay, Facebook printscreen, Youtube printscreen

Piše: A. M.