Kutak savremene umetnosti u srcu starog Beograda (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Galerija Novembar/Vladimir Pavić

Galerija Novembar, smeštena u srcu starog Beograda u Kursulinoj ulici na Vračaru, otvorena je 11. aprila iako je prvobitna namera bila da simbolično bude otvorena u novembru. Kako navodi umetnička direktorka i kustoskinja galerije Maja Kolarić, naziv galerije krije tajnu koja će biti otkrivena u narednom periodu, do tada želimo da nas prepoznaju po kvalitetnom programu i sjajnoj ponudi umetničkih dela. Otvaranjem ovog umetničkog prostora kulturna scena Beograda postala je bogatija galerijom savremene umetnosti čiji je cilj promocija stvaralaštva mladih umetnika ali i želja da se podstakne razvoj umetničkog tržišta u Srbiji za savremenu umetnost.

„Stay inside or perish“ Ivana Bašić

“Fokus smo stavili na mlade, perspektivne umetnike koji potiču iz Srbije i regiona ali žive u inostrantsvu i tamo razvijaju svoje fantastične karijere te do sada nisu imali prilike da izlažu ovde, pa su uglavnom ovo njihove prve samostalne izložbe u Beogradu. To je bio slucaj sa Anom Milenković koja živi i stvara u Londonu, sa čijom izložbom: “Bogovi su pali na teme” smo i otvorili galeriju, kao i Ivanom Bašić koja živi u Njujorku, čiji su radovi trenutno izloženi.” – kaže Maja Kolarić.

Ivana Bašić je umetnica iz Beograda koja odlazi u Njujork pre osam godina gde započinje svoju profesionalnu umetničku karijeru i dostiže veliki internacionalni uspeh. Njen rad izgalan je u poznatim galerijama i muzejima širom sveta a nedavno je Whitney muzej američke umetnosti otkupio njen rad za svoju kolekciju. U okviru izložbe: “Kad nestane tlo” Ivanin rad tumači telo kao zbijen i konačan zatvoren prostor i ispituje stanja i posledice tog prostora, njegove granice, materiju, izdržljivost i težinu.

Ivana Bašić

“Umetnica se ne bavi samo fizičkim, telesnim postojanjem već telo razlaže i degradira do njegove najsitnije čestice razvijajući ideju o ciklusu samog života ali i stanju materije, njenom nastajanju, postojanju ali i fragilnosti i temporalnosti same materije. Sa druge strane video rad SOMA tumači granice virtuelnog bivanja danas u internet eri čak i onda kada prestanemo da postojimo u fizičkom svetu”- objašnjava Kolarić.

„Breath seeps through her tightly closed mouth“ #12, #13, Ivana Bašić

 

 

„Stay inside or perish“, detalj, Ivana Bašić

Naredne godine galerija Novembar planira da veću pažnju posveti novoj produkciji radova umetnika koji žive i stvaraju ovde jer se oni suočavaju sa problemom nedostatka institucionalne podrške i malim budzetima istih te obično ulažu sopstvena sredstva prilikom produkcije novih radova. Nakon toga sledio bi artist-in-residence program koji je sam po sebi interesantan jer bi to podrazumevalo i veću saradnju sa inostranim umetnicima.

Foto sa izložbe “Kad nestane tlo../The Ground Is Gone”, galerija Novembar

„Belay my light, the ground is gone“, detalj, Ivana Bašić

„Undergrounding“ #2, Ivana Bašić

 

 

 

„Belay my light, the ground is gone“, Ivana Bašić

Video rad SOMA, Ivana Bašić

Izvor: BIZLife

Foto: Galerija Novembar/Vladimir Pavić

Piše: Nina Karaičić