LEPŠI POL U SRBIJI: Novac i moć daleko od žena

PinterestFacebookTwitterShare

Žene u Srbiji su dvostruko zaposlene, ali i dalje manje plaćene od muškaraca, a statistika pokazuje da “tamo gde su novac i moć” nema žena, ocenili su učesnici skupa povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta.

Na panel diskusiji “Žene i rad: dvostruko zaposlene” koja je održana u EU info centru ukazano je na taj tradicionalni model, ali i na nove aspekte neravnopravnosti sa kojom se suočavaju žene u svakodnevnom životu, naročito na polju rada i kućnih poslova.

Učesnici skupa su naveli da žene dvostruko duže rade u kući od muškaraca, da se položaj žena neznatno popravlja i da postoji mnogo prostora za unapređenje, ali i da nema dovoljno žena u izvršnoj vlasti, na ministarskim pozicijama i na ključnim polugama moći.

Savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković rekla je da žene ne učestvuju ravnopravno sa muškarcima u kreiranju ekonomske i razvojne politike, uprkos tome što su obrazovane i što imaju znanja, kapaciteta, potrebe i interese.

Kako je navela, sva istraživanja pokazuju da su muškarci tamo gde su novac i moć.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović izjavila je da neplaćeni rad žena ima novčanu vrednost koje postajemo svesni kada počnemo da kupujemo takve usluge na otvorenom tržištu.

“Kreatori politika treba da budu svesni da vreme koje žene provedu na neplaćenom radu kod svoje kuće predstavlja vreme koje one nemaju za svoje akademsko ili profesionalno usavršavanje ili slobodno vreme”, rekla je ona.

Istraživanja pokazuju da žene rade dvostruko više od muškaraca kod kuće, što ukupno iznosi 4 sata i 36 minuta dnevno, navela je Rikanović.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Nikola Bizel rekao je da je današnji dan savršena prilika da se sagleda šta su žene postigle u borbi za svoja prava. On je citirao nekadašnju britansku premijerku Margaret Tačer koja je kazala: “Ako želiš da se nešto kaže, pitaj muškarca, a ako hoćeš da se nešto uradi, pitaj ženu”.

Izvor: Beta