Majka i kćerka DOMINIRAJU nebom: Upravljanje avionom je u krvi (FOTO/VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vazduhoplovstvo je i dalje prostor kojim dominiraju muškarci. Žene i dalje čine samo 4,4 odsto komercijalnih pilota u SAD-u i Velikoj Britaniji. Ipak, u istoriju vazduhoplovstva ušle su dve žene, kada je putnik dr. Džon Vatrel saznao da su dvojac koji je upravljao njegovim letom Delta Boeing 757, zapravo majka i kći.


Kapetan Vendi Rekson i Keli Rekson, majka su i kćerka koje lete komercijalne letove. Letenje je izgleda, porodični posao kada su u pitanju Reksoni. Vendi i njene dve kćerke su piloti, a suprug je pilot za American Airlines, prenosi 24sata.

„Kao deca bismo trčale okolo u pilotskim kapama naših roditelja, zabavljale se i putovale s njima. To je definitivno porodični posao. Sa 16 godina sam imala čast biti instruktorka svojoj mlađoj sestri. Bila mi je prva učenica“, priča Keli.


Prvi zajednički let majke i kćerke počeo je na aerodromu JFK u Njujorku. Imale su male komplikacije, ali majka kaže da se kći jako dobro snašla pri hitnom sletanju.

Iako avio-industrijom uglavnom upravljaju muškarci, u poslednjoj deceniji je došlo do sporog porasta žena koje postaju piloti. To je rezultat kompanija koje stavljaju naglasak na dovođenje žena u pilotsku kabinu.

Mnoge mlade devojke nisu ni svesne da je moguće da i one postanu piloti. Upravo zbog toga, velike aviokompanije pozivaju mlade devojke i nude im pilot programe.


Izvor: 24sata

Foto: Pixabay