Mali koraci za sreću

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Neko bi se nasmejao na to da određenim tehnikama ljudi mogu postati srećniji, ali i to postoji i korisno je.

Forbes preporučuje devet tehnika. Ako ste zaista zauzeti, isprobajte barem pet. A ako ste previše zauzeti, isprobajte svih devet:

1. Koristite autopilota svoje sreće. Istraživanja su pokazala da više od 40 odsto svakodnevnih aktivnosti odrađujemo mehanički i da za njih ne „koristimo mozak“. Pa ubacite još nešto u te navike. Evo tri ideje:
Kada stavljate kaladont na četkicu, pomislite na jednu stvar na kojoj ste zahvalni. Ili kada se probudite ujutru, pogledajte fotogafiju koja vas čini srećnom. Uveče kada legnete, pomislite jednu dobru stvar koja se desila tog dana.

2. Umesto savršeno – dovoljno dobro. Uvrstite u svoj um moto „dovoljno dobro je savršeno“. Čuvajte svoje vreme i snagu. Olakšavanje samom sebi će vas učiniti srećnijim.

3. Radite ono što volite. Nemojte da govorite „kada odem u penziju, radiću ono što volim“. Planirajte neko vreme koje ćete odvojiti za stvari koje volite, čak i da je to hobi.

4. Pažljivo birajte prijatelje. Istraživanja sa Harvarda kažu da je mudar odabir prijatelja jedan od najvažnijih faktora povezanih sa srećom. Da li imate prijatelje koji vam „isisavaju“ pozitivnu energiju? Na primer ako se stalno žale na sve oko sebe. Zamenite ih sa optimističnim ljudima koji će učiniti da budete puni energije kada ste sa njima.

5. Gde trošite svoj novac. Profesor sa Harvarda Majkl Norton kaže da kupovina stvari kao što su televizori, odeća i mašine neće učiniti mnogo za vašu sreću, ali zato socijalne konekcije i trošenje novca na iskustva sa prijateljima hoće. Tako da trošite novac na primer na koncerte na koje ćete otići sa prijateljima.

6. Odrediti tok. Kada nađete aktivnost u kojoj uživate, onu koja vas izaziva i povećava vaše veštine, naći ćete sebe potpuno „uključene“ u nju. To znači da ćete potpuno biti koncentrisani na to što radite što će činiti da se osećate dobro i doprineti vašoj sreći.

7. Uživajte u zanimljivoj strani. Osmeh oslobađa endorfine, koji se bore protiv hormona stresa. Trebalo bi se češće smešiti, čak i ako se osećate glupo, ali time ćete smanjiti stres i povećati svoju sreću.

8. Preobratite prepreke. Niko ne prolazi kroz život a da se ne suočava sa preprekama. Svaki put kada se pojave, pokušajte da ih preobrazite u izazov sa kojim možete da se izborite. Razmišljajte uvek o tome kako možete nešto da popravite.

9. Mali znaci ljubaznosti. Psiholozi su utvrdili da svakodnevni postupci ljubaznosti donose obostranu sreću, pa ih primenite u svom životu.

Izvor: Forbes

Foto: Pixabay