Marko Aurelije: Kako da se motivišete da ustanete iz kreveta i odete na posao

PinterestFacebookTwitterShare

Pre skoro dva milenijuma, u doba kada je za većinu ljudi rad bio svrha i značenje života, ali i jedino sredstvo kojim se mogla obezbediti hrana za život, veliki rimski imperator i filozof Marko Aurelije ponudio je univerzalan odgovor. “Meditacije” – njegov nezaobilazan prototip, pun mudrosti o ovakvim stvarima. Kako započeti svaki dan radi zdravog duha i pronaći ključ za potpuno življenje.

Evo 5 poruka koje vas mogu motivisati i naterati da drugačije započinjate vaš dan. Umesto što ćete ostati u krevetu i ležati, ustaćete i otići na posao. Radićete ono što je svrha vašeg života, kako biste sebi obezbedili sve ono što je čovekova potreba.

Kada imate problem sa razbuđivanjem, recite sebi „moram na posao kao i svako drugi“. Zašto bih se žalio ako sam rođen da bih to radio.  Ili je ovo (ležanje u krevetu) ono za šta sam stvoren? Da se smestim ispod ćebeta i utoplim?

Dakle, rodio si se da se osećaš lepo? Umesto da radis stvari i doživljavas ih. Zar ne vidiš da biljke, ptice, mravi, pauci i pčele imaju svoje zadatke čineći svet boljim, najbolje što umeju. I nisi voljan da radiš svoj posao kao čovek. Zašto ne požuriš da radiš stvari koje od tebe priroda zahteva.

Ne voliš sebe dovoljno? Ili si voleo i svoju prirodu i sve što se od vas očekuje.”

Kada su opsednuti onim što rade, radije će prekinuti spavanje i jelo kako bi vežbali svoje umeće.

Kada imate problema sa ustajanjem iz kreveta (razbuđivanjem), zapamtite da različiti karakter, ono što definiše čoveka, jeste da radi sa drugima. Čak i živtinje znaju kako da spavaju. I to je karakteristika koja je prirodna i urođena svima.

Izvor: BIZLife/Brain Pickings

Piše: D.A.