Modna industrija izgubila legendu: Preminuo Karl Lagerfeld

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Lionel Cironneau

Karl Lagerfeld, značajno ime u modnoj industriji, preminuo je danas u Parizu u 85. godini, piše WWD.

Lagerfeld je jedan od najplodnijih i najcenjenijih modnih dizajnera svih vremena i vodio je neke od najvećih modnih kuća na svetu, uključujući Fendi, Chanel i sopstveni brend, piše Harper’s Bazaar.

U karijeri dugoj sedam decenija, Lagerfeldu je retko ko mogao da parira u svetu mode. Često je govorio da za njega „stvarati/dizajnirati znači disati“, i da „ako ne diše, onda je u ozbiljnom problemu“.

Štaviše, njegova stvaralačka produktivnost je bila najizraženija u „zlatnim godinama“, kada su njegove ekstravagantne revije u Parizu u „Grand Palais“ dostigle vrhunac teatralnosti.

Njegova dugovečnost i uspeh u modnoj industriji, delom se pripisuje njegovoj distanci od „poslovne strane“ mode. Tvrdio je, za BBC, da nikada ne diskutuje o prodaji i budžetima sa menadžmentom. Takva vrsta slobode, koja je vrlo retka, omogućila mu je da kreira garderobu koja je potrošače inspirisala da sanjaju.

„Kreirali smo proizvod koji ne treba nikome, ali ga ljudi žele“, rekao je za „The New York Times“.

„Ako vam TREBA ružan, stari auto – to može da sačeka, ali ako ŽELITE novi komad garderobe – to ne može da čeka!“, dodao je.

Izvor: BIZLife/Strani mediji/WWD/Harper's Bazaar/NYT

Foto: Beta/AP Lionel Cironneau