Monstrum i njegova remek-dela

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube screenshot

Tekst: Nada Veljković

Da li neko prosečno umetničko delo može da dobije na vrednosti ukoliko je njegov tvorac bio izuzetan čovek? Isto tako, da li savršenstvo “proizvoda” gubi svoj sjaj ako je tvorac ogrezao u manama? Da li je moguće da umetnik oplemenjuje nas ostale, a bliske razara i gazi?

Roman Polanski, Bil Kozbi, Ričard Vagner, Džon Galijano, Karavađo, Pablo Pikaso… i poslednji u nizu, Vudi Alen. Svi su oni uradili ili rekli nešto užasno, a ipak, napravili remek-dela. Monstruozni geniji koji umeju da spasu ljudsku dušu i uzdignu je, a opet… ne znamo šta ćemo sa njima. Postali su anomalija u svetu lepote koji su sami kreirali.

Nakon seks-skandala sa moćnim čovekom Holivuda, Harvijem Vajnstinom, ništa više nije isto. Neko je podigao tepih i sva prljavština gurana i gomilana decenijama, počela je da se širi Holivudom. I šire. Ako je Vajnstin mogao da dobije šut-kartu iz sveta biznisa, zašto bi Vudi Alen mogao da potpiše milionski ugovor sa Amazonom?

Dilan Farou, usvojena ćerka Vudija Alena, optužila ga je u skorašnjem intervjuu da ju je seksualno uznemiravao kao devojčicu, 1992. godine. Kao da već nije bilo dovoljno iščašeno što je u braku sa usvojenom ćerkom, Sun-Ji Previn, svoje nekadašnje partnerke Mije Farou. Iako se godinama unazad znalo za ove optužbe, one su tek sada stvarno odjeknule. Glumci njegovog najnovijeg filma “A Rainy Day in New York” svoje honorare donirali su humanitarnoj organizaciji “Time’s Up”, za borbu protiv seksualnog uznemiravanja. Do pre nekoliko godina bila je čast raditi sa ovakvim rediteljem, a sada je ostala samo sramota. I ne samo za glumce, već i za nas, gledaoce i obožavatelje njegovih filmova.

Ipak, neosporno je da je Vudi Alen stvarao remek-dela. Više desetina njih. Znala sam da se oženio svojom usvojenom ćerkom, a opet, uživala sam u njegovim filmovima. “Proždirala sam” ih iznova i iznova, kao što i svako genijalno delo iziskuje. Bili su melem za dušu. Tmurna, kišna popodneva bila su vedrija uz njegova dela. I dalje pamtim mnoge scene iz filmova “Hana i njene sestre”, “Eni Hol”, “Menhetn”, vrištala sam od smeha uz “Sve što ste oduvek hteli da znate o seksu a niste smeli da pitate”. Romantizovao je Njujork i od njegove ludnice pravio magično mesto, a zatim to isto uradio za Barselonu, Pariz, Rim… Pronikao je u suštinu neostvarene i anksiozne razmažene bogatašice u “Nesrećnoj Džasmin” i sasvim ogolio ljudske odnose, a sve to uz dozu humora… Govorio je o svemu o čemu niko nije smeo – o neurozama, realnim i nerealnim strahovima, površnim ljudima, i iznad svega, umeo je tako dobro da u sve to uklopi i muziku. I sama Kejt Vinslet, glavna glumica novog filma Vudija Alena “Wonder Wheel”, rekla je za njega da ume da pronikne u suštinu žena. Za razliku od većine drugih reditelja, on kreira ženske likove koji pokazuju širok spektar emocija i inteligencije.

Možete da promenite kanal kada se pojavi njegov film… a možete to i da ne uradite, pokušavajući da odvojite umetnika i njegovo delo. To je lična odluka. Ali, uvek će nekako lebdeti ta nelagoda. I pitanje, smeju li se voleti dela monstruoznih umetnika?

Izvor: BIZLife magazin

Foto: Youtube screenshot