Ispovest člana žirija: Mozaik Dragice Nikolić je „van konkurencije“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen/Nedeljnik

Bivša prva dama Dragica Nikolić našla se na udaru javnosti, pre svega stručne, iz dva razloga: čime je zaslužila status počasnog člana Udruženja likovnih umetnika Srbije, i kako se njen mozaik našao na izložbi, kada ga neki članovi žirija koji je odlučivao na konkursu nisu ni videli, već su naknadno ocenili „školski rad“, piše Nedeljnik .

Jedan od članova komisije koji je zamolio da mu se ne pominje ime, rekao je za Nedeljnik da njen rad nije video na žiriranju, jer da jeste — „ne bi nikada prošao“. Nekoliko dana pred izložbu osetilo se da se nešto sprema, pominjalo se njeno ime, a pred samu izložbu ostavljeno je jedno prazno mesto. Tu je na izložbi osvanuo mozaik koji je izazvao veliku polemiku u javnosti i loše ocene stručnjaka za umetnost.

„Stiglo je oko 150 radova, svaki rad je žiriran, za svaki rad je žiri glasao… Sedeli smo tamo, radili vrlo ozbiljno i drvili do kasno u noć da bismo rad Dragice Nikolić videli tek na izložbi. Članovi žirija, makar ne svi, nisu znali da će i njen rad biti na izložbi. Taj mozaik je urađen amaterski i ne bi se našao na izložbi da je o njemu odlučivala komisija“, kaže za Nedeljnik član komisije.

Selekciju radova na izložbi „Prvo bijenale savremene crkvene umetnosti“ u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ uradio je stručni žiri u sastavu: predsednik žirija Slobodan Kajtez, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti; Goran Jović, docent Fakulteta likovnih umetnosti; Miroslav Lazović, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti; Todor Mitrović, profesor Akademije za umetnosti i konservaciju SPC, i Goran Radenković, profesor, teolog.

Sagovornik „Nedeljnika“ priznaje da se oseća neprijatno jer je nešto što vredi (94 odabrana rada drugih autora) otišlo u potpuno drugi plan i što je izložba upamćena po mozaiku Presvete Bogorodice koji je uradila supruga bivšeg predsednika.

Izvor: Nedeljnik

Foto: printscreen/Nedeljnik

Komentari 1

  1. MK

    Jel to Bogorodica ima bradu ili mi se cini?