Na Mećavniku otvoren peti “Boljšoj“ festival uz podršku „Gasprom njefta“

PinterestFacebookTwitterShare

Na Mećavniku Emira Kusturice večeras je svečano otvoren peti „Boljšoj“ festival, uz podršku kompanije „Gasprom njeft“.

Festival je otvorio dečiji hor „Kolibri“, zatim je usledio nastup simfonijskog orkestra „Boljšoj“ pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića, a vrhunac večerašnjeg otvaranja bio je koncert čuvenog violiniste Romana Simovića, koncert-majstora Londonskog simfonijskog orkestra.

Festival su svečano otvorili Emir Kusturica, osnivač festivala i Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora kompanije „Gasprom njeft“.

Dibalj je tom prilikom istakao da je pre šest godina predložio Emiru Kusturici da napravi događaj kakav do sada nije postojao. Rezultat je muzički festival Boljšoj, namenjen promociji mladih talenata, čije održavanje „Gasprom njeft“ podržava od samog početka.

Kusturica je rekao da festival Boljšoj predstavlja još jedan san koji je postao stvarnost. „Mi ne želimo crveni tepih i sve što on predstavlja. Mi imamo livade, stolice, pogled u planine i nebo i usađenu veru da su umetnost i ljubav ista stvar. Mladi kojima je festival okrenut trebalo bi da na početku svojih karijera budu ohrabreni ljubavlju“, poručio je Kusturica.

Drugog festivalskog dana premijerno će nastupiti klavirski kvintet Romana Simovića, a na repertoaru će biti dela Dvoržaka, Šuberta i Rahmanjinova. Poslednjeg festivalskog dana koncerte će održati simfonijski orkestar „Boljšoj“, mecosopran Milijana Nikolić, violinistkinja Tatjana Samuil, kao i violončelista Justus Grim.

„Boljšoj“ promoviše kreativni razvoj mladih muzičkih talenata Srbije, Republike Srpske i Rusije. Jedna od glavnih tema festivala je kontinuitet i saradnja muzičkih tradicija.

Izvor: BIZLife