Na premijeri najkontroverznijeg filma godine publika panično bežala iz bioskopa (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube Printscreen

Prva projekcija filma “The Painted Bird” je ujedno bila i njegova najbolja reklama. Gledaoci su masovno bežali iz bioskopske dvorane, jer nisu mogli da podnesu mučne prizore na velikom platnu, zbog čega ga mnogi nazivaju najkontroverznijim ostvarenjem godine.

Ovaj češko-ukrajinski film traje TRI sata, a radnja je smeštena u vreme Drugog svetskog rata, premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, a kritičari su se složili – bio je previše za publiku.

Film je zasnovan na istoimenom romanu iz 1965. a priča prati bezimenog dečaka koji krajem rata putuje Evropom i svedok je brojnih grotesknih dešavanja.

Publika nije bila spremna. Neki svedoci tvrde da se jedan gledalac sapleo i pao niz stepenice pokušavajući da pobegne iz bioskopa, dok se njih čak 12 naguralo na zatvorena vrata dvorane i urlalo da ih puste napolje. I dok će nekima ovo biti dovoljno jasno upozorenje da to nije film za njih, drugi će to doživeti kao savršenu reklamu.

Bitno je naglasiti i to da se ne radi o jeftinom šoku koji pornografski eksploatiše ratne užase, već o filmu koji je šokirao i oduševio kritičare prizorima nasilja.

Kritičar The Guardiana Xan Brooks filmu je dao pet zvezdica i opisao ga kao divlje trosatno putovanje paklom, a oni koji su ostali do kraja, uputili su autoru ovacije.

Film je napisao, režirao i producirao Vaclav Marhoul, a uz brojne češke i ukrajinske glumce, u filmu se pojavljuju i Stelan Skarsgard, Harvi Kajtel, Beri Peper, Udo Kier i Džulijan Sends.

Inače, roman koji je pre pola veka napisao Jerži Kosinski takođe bismo mogli nazvati kontroverznim. Iako je na početku skupio sjajne kritike, usledile su i brojne kontroverze koje su mu oduzele autentičnost i drastično umanjile sjaj.

Naime, roman je prvobitno predstavljen kao autobiografija, ali to je dovedeno u pitanje jer se smatra da je autor inspiraciju crpeo iz iskustva svog prijatelja Romana Polanskog. I to nije sve, mnogi čak tvrde da Kosinski nije ni napisao knjigu.

Ipak, sve to ne menja činjenicu da se radi o potresnom štivu koje je kao stvoreno za veliko platno, a Marhoul je, kažu kritičari, učinio sve što je bilo u njegovoj moći da prenese užase rata na jednostavan i istovremeno sirov i surov način.


Izvor: Index.hr

Foto: Youtube Printscreen