Zemlja koja je uvela plaćeno PORODILJSKO za očeve, a rezultat je prilično NEOČEKIVAN

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U martu 2007. godine, Španija je uvela nacionalnu politiku kojom se većini novih očeva odobrava dve nedelje potpuno plaćenog očinskog “porodiljskog odmora”. Politika se pokazala izuzetno popularnom, sa 55 odsto muškaraca koji su u prvoj godini imali pravo na plaćeno porodiljsko.

Novac koji se dobijao za taj odmor udvostručen je 2017. godine, a već 2018. je produžen sa dve na pet nedelja.

Ekonomisti koji proučavaju efekte prvobitne politike iz 2007. godine ispitali su šta se dogodilo porodicama koje su dobile decu neposredno pre i neposredno nakon početka programa, te su pronašli razlike u ishodima.

Muškaraci koji su ispunjavali uslove za očinsko odsustvo ostali su više angažovani u brizi o deci nakon povratka na posao, dok su njihove partnerke češće nastavljale da rade punom snagom. U tom smislu, čini se da je program učinio ono što su se kreatori politike nadali.

Međutim, neočekivano, istraživači su takođe otkrili da su porodice koje su ispunjavale uslove za porodiljsko manje verovatno imale decu u budućnosti. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Public Economics, ekonomisti Lidija Fare sa Univerziteta u Barseloni i Libertad Gonzalez sa Univerziteta Pompeu Fabra ocenjuju da je dve godine kasnije, kada su roditelji koji su uzimali porodiljsko imali pravo da ponovo uđu u program, 7 do 15 odsto bila manja verovatnoća da će imati još jedno dete nego roditelji koji nisu učestvovali u programu, tj.nisu svojevremeno ispunjavali uslove. Čak i nakon šest godina, još je manje bilo verovatno da će roditelji koji su imali pravo na odsustvo ponovo imati dete.

Istraživači sugerišu i mogući razlog zašto je to tako.

Naime, nakon što je ustanovljeno porodiljsko za očeve, ankete u kojima su učestvovali Španci starosti od 21 do 40 godina pokazale su da oni žele manji broj dece nego što su pre želeli. Fare i Gonzalez misle da je provođenje više vremena sa svojom decom možda učinilo da muškarci postanu svesni napora i troškova vezanih za njihovo odgajanje i da su zbog toga pomerili svoje želje od kvantiteta do kvaliteta života dece.

Istovremeno, žene su počele da pokazuju preferencije za nešto veće porodice što istraživači povezuju sa tim da su žene žele više dece kada je ravnopravnija raspodela posla kod kuće.

Autori ističu da ova njihova analiza ne treba da se posmatra kao egzaktna, jer je moguće da nije samo nova nacionalna politika u Španiji uticala na preferencije muškaraca i žena po pitanju dece i napominje da ova analiza ne treba da se globalizuje i da se njeni zaključci povezuju sa drugim državama.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay