Naš predlog za vaše bežanje od gradskog života (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife/Bojana Milovanović

Na  oko 17 kilometara od Beograda, smestila se Avala. Neki zlonamerni joj spočitavaju da sa visnom od 511 metara i nije neka planina. Ipak, oni željni bega od sivih gradskih fasada, bega u zelenilo ne obraćaju pažnju na takve komentare. Idealna za kratku vikend relaksaciju, šetnju, porodična okupljanja, druženje…

Najbolje bi bilo da se uputite kolima, ako ih nemate budite spremni na duže od sat vremena vožnje gradskim prevozom. Od Trošarine brojni autobusi voze baš put Avale,  a linija 400 će vas sprovesti do samog vrha i turističkih atrakcija – tornja i Spomenika Nezanom junaku.

Lingvisti kažu da ime planine potiče od osmanske reči „havaleli“ koja može da označi ili nešto ogromno, veliko ili nezgrapno, ili, opet, onog ko je visok i dominira okolinom. 

 

 

 

Nakon bombardovanja ponovo uzdignut toranj i čuveni Meštrovićev Spomenik Neznanom junaku su delana mesta da sa visine, iz prave perspektive sagledate zemlju u kojoj živite i sve što ona nudi, pogled puca… Za ulaznicu na toranj spremite 300 dinara. 


 

 

Red kiše, pa red Sunca, tako nam izgleda ovo leto. Ako niste otputovali na more, a ne želite da vikend provedete u kući gledajuće filmove, serije i čitajući knjige, zgrabite prvu sledeću priliku i počnite „navalu“ na Avalu.


Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife/Bojana Milovanović