Naučnici mogu da vam „pročitaju“ misli i otkriju muziku koju ste slušali

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iako zvuči kao naučna-fantastika, novo istraživanje pokazuje kako je nauka sve bliža i bliža tome da nam može „čuti“ misli… Ovoga puta, zahvaljujući muzici.

„D’Or Institute for Research and Education“ sprovelo je istraživanje u kome su koristili magnetnu rezonancu, kako bi „pročitali“ misli učesnika istraživanja i otkrili koju su muziku slušali. U eksperimentu je učestvovalo šest volontera koji su morali da poslušaju 40 pesama iz klasične, pop, rock, jazz i drugih vrsta muzike, prenosi Buro247.hr. Pritom je zabeležen takozvani neural fingerprint svake pesme, uz pomoć magnetne rezonance, a kompjuter je „učio“ da identifikuje obrasce koje mozak stvara kada je izložen određenoj vrsti muzike. Na kraju je kompjuter odredio koje je pesme slušao određeni volonter i to sa čak 85 odsto tačnih rezultata.

Dakle, bili su u stanju da odrede tačno o kojoj pesmi je reč kada ju je neko od ispitanika slušao. Istraživač Sebastian Hoefle tvrdi kako će ubrzo mašine biti u mogućnosti da „prevode“ naše muzičke misli u pesme. Pretpostavlja se da će moći čak da odrede imaju li ljudi urođenu genetsku predispoziciju za to koja će mu se vrsta muzike sviđati. Čini se kako je ovo još jedan korak koji nas približava veštačkoj inteligenciji.

 

Izvor: BIZLife/Buro247.hr

Foto: Pixabay

Komentari 1

 1. Zlatko Preskakulev

  Lepo u najavi!
  No, sadrzina svega toga sto Nauka ponudi je krajnje nedovoljna, najvise pati od -NEISITINE!
  Znaci, ako je neko ispred nas tek 1000 godina/hologrami,svetlot,energija,svest itd/, kao Civilizacija,onda mozemo da se „priblizimo njemu“ samo ako okrenemo kretanje suprotno od konstatovabog , svakako ka ZNANJU I ISTINI u drugom POZELJNOM SMERU!
  OVO JE FANTAZIJA ZA LAKOVERNE I SUMNJICAVE,!
  OSTALI SU SAMO NAIVNI KOJI CE UVEK PREZIVETI ZBOG SVOG INTUITIVNOG UNUTRASNJEG ZNANJA I GAJENJA ISTINE I RADOSTI KADA NESTO NAUCE I SAOPSTE SVIMA,NE SAMO „ELITI“KOJA IMA ZA SVE RESENJE OSIM ZA NAROD,NJEGA UVEK ZABORAVI!!!!
  TO JE PROGRES!
  Hvala na paznji!