• English
X

Afterhour

NAUKA: Zaboravljanje stvari je dobro za vaš mozak

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Zaboravili ste gde ste ostavili ključeve, u koliko sati treba da pokupite veš sa hemijskog, gde ste parkirali auto i slično? Svi imamo te trenutke navodi Dejvid Volf. Ipak, prema novim istraživanjima ovo je jedan od osnovnih pokazatelja da vaš mozak izvanredno funkcioniše.

Naučna istraživanja pokazala su da rast novih neurona u hipokampusu, deo mozga povezan sa pamćenjem, podstiče zaborav. Kako su naučnici predpostavili ovo se dešava da bi se napravilo mesta za važnije stvari i da se mozak otarasi nebitnih stvari.

Autor ove studije kaže da smo skloni da favorizujemo ljude koji su dobri u igri memorije ali on kaže da pamet nije kada se neko seti ko je osvojio fudbalski kup od pre nekoliko decenija. „Cilj memorije jeste da učini da napravite pametnu odluku u datim okolnostima. Ono što vam u tome dosta pomaže jeste mogućnost da zaboravite određene informacije“, priča profesor Blejk Ričards.

Takođe, ljudi su pre pamte ključne i konfliktne informacije nego takozvane ’lake’ tvari. Proces zaboravljanja ima svoj funkcionalni cilj. On takođe ima neurobilošku potporu i zato sledeći put kada se zabrinete jer ne možete da se setite gde ste ostavili makaze razmišlajte o tome na pozitivan način. Možda vaš mozak sprema novu veliku ideju za vas.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay

Piše: D.G.