Nema više „kvarcovanja“ za maloletnike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Maloletnim licima u Srbiji napokon je zabranjena upotreba aparata sa solarnim lampama, kao i osobama koji su bolovali od tumora kože ili piju određene vrste lekova.

Prema Pravilniku o kozmetičkim salonima i upotrebi solarijuma, koji je stupio na snagu sredinom februara, stariji će i dalje moći da se „kvarcuju“, ali samo ako prethodno potpišu da su upoznati sa svim mogućim rizicima korišćenja aparata sa solarnim lampama.

Vlasnike solarijuma nova pravila obavezuju da kontrolišu ispravnost aparata na svakih šest meseci i da redovno menjaju lampe. U Ministarstvu zdravlja kažu da će njihove inspekcije kontrolisati primenu Pravilnika.

Inicijativu da se ograniči upotreba solarijuma za mlađe od 18 godina pokrenulo je Udruženje dermatovenerologa Srbije, i dobro je što je ta praksa, na koju se odlučuje sve više zemalja u svetu, usvojena i kod nas, kaže za Novosti profesor dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatolog VMA i nacionalni koordinator kampanje „Evromelanom“.

Kada je u zemljama EU usvojena preporuka da se od 2017. godine solarijumi više ne koriste, i pošto je postepeno uvođena zabrana, u Srbiju je uvezeno mnogo polovnih aparata sa slabijom zaštitom.

Smatra se da su solarijumi, koje je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, razlog što u svetu ima više od 450.000 slučajeva melanoma, najtežeg raka kože, a stručnjaci kažu da čak i samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik od nastanka te bolesti.

Od nje u Srbiji godišnje oboli više od 600 ljudi, od kojih 200 već u trenutku postavljanja dijagnoze ima najtežu formu melanoma.

Lekari kažu da je nastanak melanoma kod mladih od 18 do 29 godina u najvećem broju slučajeva posledica UV zračenja u solarijumu, a pokazalo se da je kod nas upotreba ovih aparata zabrinjavajuće masovna.

Prema novom Pravilniku, osim mlađih od 18 godina, solarijum ne smeju da koriste ni oni koji su bolovali ili boluju od tumora kože, oboljenja praćenih pojačanom osetljivošću na UV zračenje i toplotu, i oni koji piju lekove osetljive na UV zračenje.

Upotreba solarijuma, prema tadašnjim najavama iz Ministarstva zdravlja, trebalo je da bude zabranjena još 2017. godine.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay