Upoznajte nesvakidašnje građevine i njihove stvaraoce (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zgrada koja pleše – Prag, Češka

Објава коју дели Cathy (@kathrin.jak) дана

„Zgrada koja pleše“ nalazi se u Pragu, u Češkoj i projektovali su je Vlado Milunić, češki arhitekta hrvatskog porekla, i Frenk Geri. Nazvana je Fred i Džindžer, po poznatom plesnom paru. Pražani su, međutim, bili jako kreativni sa nazivima, pa su je nazivali raznim imenima, između ostalog i „Pijana kuća“. Izgrađena je za samo dve godine (od ’94. do ’96.) nadomak Vltave, na mestu zgrade koja je srušena u bombardovanju 1945. godine. Na krovu je restoran francuske kuhinje „Praški biser“ („La Perle de Prague“).
Češka narodna banka izdala je 2005. godine zlatni kovani novčić sa motivom ove zgrade u sklopu serije „10 vekova arhitekture“.

Tianzi hotel – Kina

Објава коју дели Flight965.com (@flight965) дана

U provinciji Hebei, istočno od Pekinga, možete videti ovaj, vrlo zanimljiv hotel. Ako imate specifičan ukus, možda vam se i dopadne. Hotel je sagrađen u obliku tri božanstva: Fu, nosilac sreće, Lu, nosilac bogatstva i Shou, nosilac besmrtnosti. Ovi giganti su visoki oko 41 metra. Shou, vesela figura sa belom bradom, pozdravlja i dočekuje goste kroz vrata koja su na njegovoj desnoj nozi. A breskva koju drži u ruci je zapravo apartman.

Vijugava kuća – Sopot, Poljska

„Vijugava kuća“ izgrađena je po dizajnu studija „Šotinski i Zaleski“ 2004. godine u Sopotu. Zaleski je inspiraciju za ovu neobičnu građevinu našao listajući dečje slikovnice. Pojedini je opisuju kao „umornu“ zgradu, dok drugima deluje kao da se topi. Ova kuća je nezaobilazno turističko mesto, pa zato i ne čudi podatak da važi za najfotografisaniju građevinu u Poljskoj. U ovoj trospratnici se nalaze pabovi, restorani i nekoliko prodavnica.

Morpheus hotel – Makao, Kina

Објава коју дели UGREEN (@ugreen_escola) дана

Staklena fasada sa jedinstvenim geometrijskim egzoskeletom, fluidna forma i tri ogromne praznine (rupe, ćelije, pukotine) u središtu građevine – neke su od karakteristika koje krase impresivan hotel „Morpheus“ u Makau, koji je projektovala svetski poznata firma „Zaha Hadid Architects.“ Zaha Hadid je bila britansko-irački arhitekta dekonstruktivista. Takođe je i prva žena koja je dobila Prickerovu nagradu za arhitekturu.

Smešten u oblasti Kotai poznatoj po luksuznim hotelima i kazinima, „Morpheus“ čini deo „Grada snova“, kompleksa koji obuhvata četiri hotela, dva bioskopa, šoping centar, 20 restorana i kazino. Hotel je otvoren pre mesec dana.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay