Novi spot grupe „Rammstein“ digao prašinu u javnosti (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube screenshot

Nemačka metal indastrijal grupa „Rammstein“, poznata po provokacijama, kritikovana je danas zbog video klipa u kojem su članovi benda prikazani kao zarobljenici nacističkog koncentracionog logora.

„Prikazivanje muzičara Rammstein-a kao zatvorenika koncentracionog logora koji čekaju smrtnu kaznu predstavlja prelazak crvene linije“, izjavio je Feliks Klajn nemački zvaničnik kancelarije zadužene za pitanja o antisemitizmu.

Bivša predsednica Jevrejskog saveta Šarlot Knobloh ocenila je da je grupa prešla sve granice sa takvim spotom.

„Bezobziran je i neozbiljan način na koji grupa skreće pažnju sa patnje i ubijanja miliona ljudi a to još radi u zabavne svrhe“, rekla je ona.

Na početku spota za pesmu „Deutschland“ koji je emitovan na sajtu grupe, prikazani su muzičari u odeći koja podseća na uniforme zarobljenika za vreme nacizma, sa omčama oko vrata i kako čekaju da budu obešeni.

Pevač „Rammstein-a“ Til Lindeman ima ranu na obrazu i desnom oku, dok gitarista nosi žutu zvezdu na uniformi.

„Šoa ne sme da se koristi u reklamne svrhe“, izjavio je član nemačke Liberalne stranke Aleksander Graf Lambsdorf.

Grupa, osnovana 1994. i poreklom iz istočnog dela Nemačke, jedna je od najpoznatnijih nemačkih grupa.

Poznati su po spektakularnim koncertima na kojima koriste pirotehniku ali su i provokativni. U nekoliko navrata su kritikovani da su bliski nacističkoj ideologiji što oni kategorično odbacuju, navodeći da tu ideologiju zapravo ismevaju na svoj način i da nemaju nikakve veze sa ekstremnom desnicom.


Izvor: Beta

Foto: Youtube screenshot