ONE i dalje rade neplaćene poslove daleko više od NJIH

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Širom sveta žene i danas rade 2,6 puta više neplaćenog posla u domaćinstvu od muškaraca, pokazuje poslednji izveštaj Ujedinjenih nacija.

Iako sve više žena ima karijeru, i dalje se od njih očekuje da će se nakon posla brinuti o domaćinstvu, rađati, brinuti o deci, paziti na starije i bolesne članove porodice, a u nekim zemljama čak i donositi vodu s izvora.

Ukratko, sve one poslove koje dobar deo muškaraca naziva „ženskim poslovima“. Iako se društvo prema tim poslovima odnosi potcenjivački, oni su veoma važni.

„Ako žene prestanu da rade stvari za koje nisu plaćene, celokupne ekonomije bi se urušile“, rekla je za CNN Šahra Razavi, šefica Sektora za istraživanja i statistiku u UN Women.

Podaci do kojih je došao UN Women nisu ništa novo, niz studija pokazao je da je neplaćeni rad koji obavljaju žene i dalje prisutan, ali je jednako zanemaren u društvu. Iako sve više žena radi, nejednakost polova i dalje je problem s kojim bi većina vlada ovog sveta trebalo da se pozabavi.

Zašto vrednost neplaćenog ženskog rada nije izračunata? Najočigledniji odgovor je – zbog muškaraca.

„Kako su žene promenile svoje uloge i aktivnosti na tržištu rada, muškarci tu ideju nisu sledili u istoj meri, odnosno nismo videli da su preuzeli svoju ulogu u obavljanju kućnih poslova“, kaže Silke Stab, specijalista za istraživanja u timu za istraživanja i statistike UN Womena.

Promene su moguće

Stab dodaje da je takozvani „nevidljivi rad“ nevidljiv samo onima koji ne učestvuju u njemu, a to su uglavnom muškarci. Kako bi se smanjilo vreme koje žene troše na neplaćene i necenjene kućne poslove, muškarci bi trebalo da na sebe preuzmu deo njih.

Kao jednu od mera kojima vlade mogu podstaći uključivanje muškaraca u kućne poslove i smanjenje odnosa od 1:3 u njihovom učešću u njima, jesu porodiljska odsustva i za muškarce.

Primera radi, roditelji u Švedskoj dobijaju 480 dana plaćenog odsustva za svako dete. Ta mera podstiče muškarce da uzmu plaćenu pauzu kako bi brinuli o deci, uz brojne beneficije. Uzimanje porodiljskog utiče na to da muškarci kasnije drugačije gledaju na brigu o deci i kućne poslove, kaže Stab.

„U Švedskoj broj žena koje obavljaju kućne poslove iznosi 1,3 u odnosu na muškarce. To znači da žene i dalje rade 30 posto više od muškaraca, ali to je bolje od situacije u kojoj rade tri puta više. Iako razlike postoje, očigledno je moguć napredak“, zaključila je Stab.

Izvor: Index

Foto: Pixabay