Osuđeni ubica IZBORIO “pravo na zaborav”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemac koji je osuđen za ubistvo 1982. godine dobio je pravo da se njegovo ime ukloni iz rezultata pretrage na internetu, piše BBC.

Ustavni sud u Karlsrueu presudio je u korist muškarca, osuđenog ubice koji je 1982. godine ubio dvoje ljudi na jahti.

Iz zatvora je izašao 2002. godine i sada želi da izbegne povezivanje porodičnog prezimena sa svojim zločinom. Ova presuda je prisilila medije da zabrane pristup svojim arhivama.

Nemac je bio na brodu Apolonija u Karipskom moru kada je tokom svađe ubio dve osobe i jednu teško povredio. O njegovom slučaju je napisana knjiga i snimljen je dokumentarac.

Magazin Der Spiegel je 1999. godine na svojoj internet stranici objavio tri izveštaja iz 1982. i 1983. godine koji su sadržavali puno ime i prezime ubice. Članci se još uvek mogu naći jednostavnom pretragom na Guglu.

Muškarac je primetio članke 2009. godine i zatražio njihove uklanjanje. Tvrdio je da se time krše njegova prava i “sposobnost da razvija svoju ličnost”.

Slučaj je prvobitno odbačen 2012. godine na federalnom sudu koji je utvrdio da njegovo pravo na privatnost nije važnije od javnog interesa i slobode medija. Međutim, ustavni sud je tu odluku poništio i slučaj se sada vraća na federalne sudove.

Mediji smeju zadržati arhivske članke na internetu, ali bi mogli biti prisiljeni da ih uklone. “Pravo na zaborav” je kontroverzno i uzrokuje polemike između Evropske unije i Gugla.

Izvor: Klix

Foto: Pixabay