Pet najskupljih namirnica na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Gurmani širom sveta vole da isprobaju ekskluzivne i retke namirnice, sastojke i začine. Ako i vi volite da eksperimentišete, a možete sebi to da priuštite, ovaj spisak će vam svakako pomoći.

1. Šafran

Šafran je skuplji i od zlata, i to zbog toga što je proces žetve vrlo intenzivan. Šafran je suva, stamena biljka. Svaka sadnica ima svega tri stabla i svako stablo mora biti obrano rukom i osušena na vazduhu. Potrebna je ogromna količina cvetova – sadnice na zemlji veličine fudbalskog terena, da bi se proizvelo pola kilograma suvog začina i otprilike 40 sati rada da se uberu svi cvetovi.
Šafran se prodaje u vrlo malim količinama, jer je začin sam po sebi vrlo jak i dovoljne su mrvice da bi se osetio ukus. Top šafran je španski „coupe grade“ – 2 grama se prodaje za 20 dolara.

2. Havajska „kona nigari“ voda

Najskuplja voda na svetu dolazi iz dubine od 610 metara ispod okeana kod Havaja. Zato što je voda uzeta sa toliko velike dubine, nije zagađena i veruje se da pomaže u mršavljenju i izgledu kože. Ova voda je vrlo popularna u Japanu i 750ml košta 402 dolara.

3. Beli italijanski tartufi

Beli tartufi su vrlo skupi što su retki. I jedino su dostupni tokom nekih meseci u godini i to u jednom delu Italije. Nalaze ih posebno istrenirane svinje i psi. Pola kilograma košta i do 2000 dolara.

4. „Wagyu“ govedina

„Wagyu“ govedina dolazi iz Japana. Ta goveda u Japanu imaju masnoću koja se topi na niskim temperaturama, što meso čini vrlo sočnim. Pola kilograma košta oko 100 dolara.

5. Almas kavijar

Kavijar je oduvek bio simbol luksuza, ali je beluga kavijar poslednjih godina još skuplji nego što je bio, jer je jesetra ugrožena vrsta.

Najskuplji kavijar na svetu je retki, iranski Almas kavijar – skoro bezbojni kavijar koji se pravi od sto godina stare albino jesetre iz Kaspijskog mora.

Almas kavijar se prodaje u pozlaćenim kutijama i kilogram košta 25 000 dolara.

Izvor: BIZLife, Mentalfloss

Foto: Pixabay