Pitanja koja bi trebalo da postavite sebi bar jednom u životu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Jedna od važnih lekcija u životu koju niste naučili u školi jeste da su pitanja važnija od odgovora. To je protiv svega što su vas u školi naučili jer ste tamo bili nagrađeni za kvalitet vaših odgovora.

Pravo pitanje u pravo vreme može izazvati pravi odgovor koji menja vaš život. Ova pitanja imaju potencijal da promene sve ono što sada radite.

ŽIVOT UOPŠTE

Da li sam srećan?
Da li sam zahvalan?
Da li mi se sviđa moj posao?
Da li se osećam dobro?
Da li posvećujem dovoljno vremena svom obrazovanju?

Razlog zašto su ova brza pitanja važna jeste da vašu strategiju želite promeniti ako na bilo koje od ovih pitanja odgovorite ne. Često svoj život smatrate teškim, nepravednim, nesrećnim i već dugo se osećate loše. Ako nešto nije u redu u vašem životu, brzo to potvrdite, a zatim pronađite rešenje. Neka ovih prvih 5 pitanja budu za procenu. Budite iskreni prema sebi. Ne treba nikog da impresionirate, razmislite o tome kako se osećate.

Ukoliko brinete o sebi, to nije sebičnost. Kad se brinete o sebi, budite sigurni da ste srećni i da će vam život biti dobar.

KARIJERA

Koje nove stvari učim? (jer onda kad učite osećate se da idete napred, a kad idete napred osećate se bolje)

Gde ide moja karijera? (treba vam vizija)

Koliko je značajan moj rad? (svako želi da se oseća zadovoljnim za svoj rad na kraju dana)

Šta mogu učiniti, a da trenutno to ne radim?

Kako mogu postati bolji u tome što radim?

PRODUKTIVNOST

Sve ove stvari koje su navedene dobro zvuče kada su na papiru, ali nisu ništa bez izvršenja. Ipak postoji razlika u tome koliko ste efikasni. Sve to se svodi samo na jednu stvar: Kako da budete dobri u izvršavanju? Ova pitanja vam mogu pomoći da to shvatite:

Koji je vaš prioritet sada?

Kako mogu brže da postignem ono što mi je sada prioritet? Ne radi se o tome da budete nestrpljivi. Treba da se potrudite da razmišljate o kreativnim načinima za brže rezultate.

Koje stvari treba da prekinem da radim? Svi gube vreme na neke beznačajne stvari, zato je vreme da ih indentifikujete i prekinete to da radite.

Zašto odugovlačim i kod kojih stvari? Iskoristite svoje vreme tako što ćete odgovoriti na ovo pitanje. Svima se dešava da izbegavaju važne zadatke, stvari koje treba uraditi.

Ako se pitate kako možete nekome da pomognete?

Jedan potez je dovoljan, pozovite nekoga od članova svoje porodice, usrećite prijatelja. Osećaćete se bolje. Svakim pitanjem, dobijate odgovor koji može promeniti mnogo toga i zato je veoma važno koja ćete pitanja sebi u životu postaviti.

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Pixabay

Piše: D.A.