POKAJANJE FEJSBUKOVO: Daćemo vam kontrolu nad vašom privatnošću

PinterestFacebookTwitterShare

Facebook će korisnicima dati veću kontrolu nad njihovom privatnošću tako što će olakšati upravljanje informacijama i redizajnirati stranicu s podešavanjima, objavila je ta društvena mreža nakon kritika u vezi sa korišćenjem podataka o korisnicima u političkim kampanjama.

Kompanija je otkrila da će u narednim nedeljama izmeniti uslove korišćenja i pravila o podacima, kako bi se bolje razjasnilo koje informacije prikuplja i kako ih koristi.

Facebook je meta kritika otkad je suosnivač kompanijeCambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio prikrivenom novinaru da su informacije o oko 50 miliona korisnika Facebooka preuzete bez njihovogpristanka i potom korišćene u kampanjama na američkim i britanskim izborima.

Deonice kompanije su od 16. marta pale za gotovo 18odsto, odnosno oko 100 milijardi dolara. Tog dana jeFacebook priznao da su podaci korisnika došli u ruke Cambridge Analytice.

“Glasno i jasno smo čuli da su podešavanja privatnosti i drugi važni alati teški za pronalaženje i da moramo da učinimo više kako bi ljudi bili informisani”, saopštile su Erin Egan, čelnica Facebooka za privatnost, i njena savetnica Ešli Berindžer.

Osim što će redizajnirati podešavanja na mobilnim uređajima, Facebook će stvoriti i nove prečice kojima će korisnici moći bolje da zaštitite svoje račune i da kontrolišu privatne informacije. Njima će se omogućiti da korisnici pregledaju i brišu podatke koje su delili, uključujući objave i upise u pretragama.

Korisnici će moći i da skinu podatke koje su podelili s Facebookom, uključujući fotografije, kontakte i objave.

Izvor: N1/agencije