Preminuo dizajner Živanši

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: AP Photo/Lionel Cironneau

Osnivač modne imperije „Živanši“ legenda francuskog i svetskog dizajna Iber de Živanši preminuo je u 92. godini, potvrđeno je u modnoj kompaniji. Ostaće upamćeni i kao kreator legendarne male crne haljine koju je u filmu „Doručak kod Tifanija“ nosila Odri Hepbern.

Živanši je preminuo u subotu, javljaju agencije a prenosi „Nedeljnik“.

Njegov partner Filipe Venet, takođe bivši modni dizajner potvrdio je vest o njegovoj smrti. „Sa velikom tugom vas obaveštavamo da je Iber Tafin de Živenši preminuo„, saopštila je modna kuća Živanši.

Živanši je rođen 21. februara 1927. godine u francuskom gradiću Bovazu. Zahvaljujući njemu žene su oslobođene uskih i neudobnih krojeva.

Nakon osnivanja brenda 1952. godine, pokojni modni dizajner je prodao Živanši brendu LVMH 1988. godine i ostao je uključen kao rukovodilac kreativnog dizajna do penzionisanja 1995. godine.

Prve kreacije napravio je za Žaka Fajta, a zatim postaje asistent legendarne Else Skjapareli, najveće suparnice Koko Šanel. Nije dugo trebalo da se talentovani mladić osamostali. Sa samo 24 godine otvorio je svoju modnu kuću i ubrzo doživeo veliki uspeh.

U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istakla bluza s pufnastim rukavima pod nazivom „Betina“, a kao inspiracija za ovu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Betina Graciani.

Međutim, jedna druga muza obeležila je njegov život profesionalno i privatno. Dok je 1953. s nestrpljenjem iščekivao prvi susret s gospođicom Hepbern, verujući da mu dolazi Katarina Hepbern, u salon je ušetala – Odri Hepbern. Ona je bila ambasadorka njegove modne kuće i nosila Živanšijeve kreacije na filmu i u privatnim prilikama.

Nezaboravna crna haljina iz filma „Doručak kod Tifanija“ do danas je ostala pojam čiste elegancije i sofisticiranosti, odlika koje su legendarnoj glumici bile urođene i pretvorile je u modnu ikonu.

Izvor: BIZLife/Agencije

Foto: AP Photo/Lionel Cironneau