Po ovim ulogama ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Saša Đorđević

Domaće medije potresla je vest da je preminuo jedan od naših najcenjenijih glumaca, Nebojša Glogovac. Neki od njegovih fanova kažu da su ga „upoznali“ preko filmova i predstava u kojima je glumio, i da osećaju kao da im je otišao član porodice…

Završio je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1996. godine. Ostvario je zapažene uloge u predstavama Hamlet (Hamlet), Ivan (Hadersfild), Gadni (Šine), Lutalica (Barbelo, o psima i deci), Andreja (Bure baruta), Vladimir (U potpalublju), Niko Đurov (Lažni car Šćepan Mali)…

Predstave u kojima je igrao: „U potpalublju“, a naročito „Bure baruta“, promenile su dotadašnje estetske kriterijume o glumi; „Tamna je noć“ postala je jedna od najkomercijalnijih predstava, a zablistao je u „Zlatnom runu“, dramatizaciji istoimenog romana Borislava Pekića u režiji Nebojše Bradića, za koju je nagrađen brojnim priznanjima.

Posle glavne uloge u filmu „Ubistvo s predumišljajem“, igrao je i u filmovima „Do koske“, „Bure baruta“, „Ranjena zemlja“, „Nebeska udica“, „Normalni ljudi“; u većini je glumio likove iz aktuelnog života.

Ostale uloge imao je u filmovima: „Vukovar jedna priča“, „Spasitelj“, „Bumerang“, „TT sindrom“, „Munje“, „Hotel Beograd“, „Država mrtvih“, „Kad porastem, biću kengur“.

Uloge na filmu po kojima ćemo ga posebno pamtiti su:

Ustav Republike Hrvatske

Mnogi se slažu da je u ovom hrvatskom igranom filmu Glogovac odigrao ulogu života, vrednu Oskara, i stao rame uz rame sa Robertom de Nirom, Al Paćinom, i drugim velikanima.

Film je snimljen 2016. godine u režiji Rajka Grlića. Radnja se događa u jednoj zagrebačkoj stambenoj zgradi gde živi Vjeko Kralj (čiji lik tumači Nebojša Glogovac), srednjoškolski profesor koji je, uprkos tome što je homoseksualac i transvestit, od svog starog oca ustaše preuzeo radikalno desne stavove.

Klopka

Nebojša Glogovac je maestralno odigrao Mladena, čoveka koji je prinuđen da bira između života i smrti sopstvenog deteta. Priča je o moralnoj dilemi glavnog junaka – da li spasti život svoga sina tako što ćeš postati ubica; o čoveku koji menja smrt za život, svoju nesreću za tuđu…

Ubistvo s predumišljajem

Nećemo ga zaboraviti ni kao mladog ranjenika Bogdana Bilogorca, dobrog, naivnog i čestitog.

Normalni ljudi

Kritika je rekla da u ovom filmu Glogovac kao neosporni br. 1 svoje glumačke generacije, pokazuje novu energiju u još jednoj roli večitog gubitnika.

Munje!

Nebojša Glogovac kao Pandur. Kad samo pomislimo kako smo se smejali gledajući ga u „Munjama“…

Bure baruta

Jedan od naših najboljih filmova „Bare baruta“ mnogim glumcima dao je prostora da pokažu svoju maestralnost. Jedan od njih je i Nebojša Glogovac.

Nebeska udica

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/Saša Đorđević

Piše: N.V.

Komentari 5

 1. Stefana

  Kakva tragedija!

 2. Boris01

  Tuga ogromna… Napustio nas je prerano fenomenalan glumac i fantastičan čovek…
  Počivaj u miru sa anđelima.
  Iskreno saučašće porodici.

 3. Slavka

  Unesite Vaš komentar

  kosmička nepravda!

 4. Pingback: IZJAVA DANA: Od Nebojše Glogovca za svakog po nešto - Bizlife.rs

 5. JOVANA

  КАДА МИ НИСМО УМЕЛИ, НЕКА ТЕ АНЂЕЛИ ЧУВАЈУ….