Prepiska koja se širi internetom: Šta se desi kada šefu tražite slobodne dane zbog mentalnog zdravlja?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Facebook/Printscreen

Sasvim jedna „normalna“ situacija – zaposlena je tražila slobodne dane zbog svog mentalnog zdravlja, a šef joj je odgovorio da može slobodno da ide i da je to jako važno. Ne, ovo nije bajka, zaista se dogodilo.

Medlin Parker (Madalyn Parker) je web developer iz Mičigena. Pre nekoliko nedelja šerovala je prepisku između šefa i nje – javila je svom timu da će uzeti slobodne dane a razlog je mentalno zdravlje. Šef joj je u odgovoru zahvalio što je poslala ovakav mejl, i podsetio koliko je važno da bolovanje uzimamo i zbog svog mentalnog zdravlja, odnosno stanja svoje duše. Takođe, “ne može da veruje da ovo nije standardna praksa u svim organizacijama.”

Prepiska je ubrzo postala viralna:

Sve „miriše“ na dobar martketinški potez za tu kompaniju, jer se na kraju navodi ime kompanije, a opet, otvaraju se neka sasvim nova pitanja. Na primer:

Kome trebaju umorni i depresivni radnici, oni koji ne daju 100 odsto sebe?

I Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg), operativna direktorka Fejsbuka (Facebook) takođe je prokomentarisala:

„Ovo je divno. Zahvalna sam Medlin jer je bila toliko otvorena – to uopšte nije lako. Njen direktor Ben pokazao je saosećanje i to je veliki primer da nam treba više lidera koji ohrabruju svoje zaposlene da unesu cele sebe u posao.“

Prošle nedelje, upravo Medlin šef, Ben Kongleton (Ben Congleton), napisao je članak za „Medium“ pod nazivom „Godina je 2017. a mentalno zdravlje je i dalje problem na radnom mestu.

„Živimo u 2017. godini, i ne mogu da verujem da je i dalje kontroverzno pričati o mentalnom zdravlju na radnom mestu, i to kada jedan od šest Amerikanaca ima problema sa mentalnim zdravljem.

Živimo u 2017. godini, i u ekonomiji znanja smo. Naši poslovi zahtevaju da izvršavamo zadatke besprekorno i da smo uvek na vrhuncu naše mentalne kondicije. Kada je sportista povređen, sedi na klupi i oporavlja se. Hajde da se oslobodimo ideje da je naš mozak drugačiji.

Ben Kongleton je sasvim u pravu. Ipak, zamislite da pošaljete šefu (i svojim kolegama) poruku da idete da se malo „mentalno oporavljate“. Šta bi vam on odgovorio?

Izvor: BIZLife

Foto: Facebook/Printscreen

Piše: N.Veljković