Prolećna inspiracija u baštama i na terasama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay, Pexels

Ukoliko ste jedni od srećnika koji imaju prostranu baštu, imate mogućnost da sve to prostranstvo iskoristite na vrlo kreativan način. Možete ubacivati glomazni baštenski nameštaj, velike ljuljaške, taburee, roštilj i tome slično.

Međutim, ukoliko živite u urbanoj sredini i vezani ste isključivo za stan, jedine opcije za dodir sa prirodom na svakodnevnom nivou su vam obližnji parkovi, ili šumske staze, ukoliko ima šuma u vašem gradu. Priroda je neodvojivi deo nas. Te u tom slučaju želja za prisustvom zelenila je veoma česta. Takođe, iako opravdana ovakva potreba može značiti pravi izazov ukoliko baštu i prirodu nameravate da ubacite na vaš balkon.

Minimalizam


Ceo svet je poludeo za minimalističkim stilom. Uvek treba obratiti pažnju na stil vašeg stana i uklopiti ga sa „outdoor“ ambijentom. Ako je vaš stan moderno dizajniran u zemljanim tonovima i sa malo aksesoara i nameštaja, onda je minimalistička balkonska garnitura baš za vas. Ne bi trebalo da ovakav prostor opteretite biljkama, ali ako ste baš ljubitelji, neka to budu mali sukulenti ili nekoliko saksija jednobojnog cveća uz ogradu.

Japanski vrt


Ovakav stil karakteriše široka paleta boja i puno detalja. Dakle, možete se igrati dekoracijom na taj način što ćete prefarbati i vratiti život starim antikvitetima ili dragocenim predmetima nasleđenim od bake ili deke. Ili, naravno, pravac prodavnica i nabavite ukrasne kaveze, elegantne svećnjake, razne saksije, posude, lepo dizajnirane poslužavnike, neobične šoljice… U skladu sa vašim mogućnostima i afinitetima, možete ubaciti dosta raznobojnog, ukrasnog cveća, preporučljive su bonsai drvceta, patuljaste ruže, i sve vrste loza/puzavica koje mogu visiti i kreirati „zavesu“ prirode (ovo važi za vertikalni prostor pre svega).


Lična oaza usred buke


Ako ste onaj strećnik sa početka teksta koji ima dvorište, samim tim i baštu, vama su opcije nepresušni izvor ideja. Možete nabaviti što veću baštensku garnituru, zgodnu za okupljanje svih vaših prijatelja i cele porodice. Po potrebi možete imati i elegantan okrugli sto sa lepim dekorom za prijatnu večeru. Lampioni su obavezni, jer daju romantičnu nijansu atmosferi. Ali morate nabaviti i aparaturu protiv komaraca, kako ubodi, zujanje i svrab ne bi remetili celokupan doživljaj u vašoj ličnoj oazi.

Evo kakav je baštenski nameštaj idealan, ekskluzivan i vrlo se lepo uklapa uz svaki ambijent. Naravno, sve treba prilagoditi stilu vašeg doma i sopstvenom ukusu:

Nativo baštenske garniture

Divino Salotti

Union Drvo

Kettal

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay, Pexels

Piše: M. Puljecović