Promenite način razmišljanja i zarađujte više!

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Šta se to dešava sa novcem? Zašto je tako teško da se zaradi i zašto ne možemo nikako da ukapiramo kako funkcioniše? Nekoliko stvari nam moraju biti jasne, jer su proste i logične:

1. Ne trošite više nego što imate.
2. Ne pozajmljujte više nego što možete da vratite.
3. Ne investirajte više od onoga što možete da priuštite da izgubite.

Mnogi od nas imaju tačno zacrtane ciljeve, ali se usput „pogubimo“ i nikako da donesemo odluke koje će nas dovesti to tih finansijskih ciljeva. Zato smo ovde izdvojili neka nepisana pravila zbog kojih razmišljate o novcu onako kako ne treba, obeshrabrujuće. Nazvali smo svaku stavku „scenario“, iz prostog razloga što one treba da vam služe kao podsetnici i smernice – gde to koči, gde ste sve pokupili loše navike i ustaljena razmišljanja i šta sve treba menjati.

1. „Scenario“ iz detinjstva:

Naši roditelji i okruženje u najranijim danima, hteli ne hteli, preneli su nam svoja razmišljanja i stavove koji se tiču novca i koji su se ugradili i pomogli nam da formiramo svoje misli na tu temu. Često ne primećujemo u kolikoj meri na nas utiču ljudi iz najranijeg detinjstva.

2. Društveni „scenario“:

Mnogo smo u poslednje vreme pod uticajem društvenih mreža i medija – oni nam govore kakvo je stanje na tržištu, šta treba da jedemo, kupimo, kako da se obučemo, gde da idemo. Naš mozak se tada automatski upoređuje sa drugima. Društvo dosta oblikuje naše razmišljanje u pravcu stvaranja stereotipa o našim mogućnostima i ponašanju u različitim situacijama. I što je najgore, može da nam oformi mišljenje o nama samima.

3. Šta je to u našim glavama?

„Nikada neću znati kako sa novcem.“
„Novac će uvek biti problem.“
„Moja deca neće uspeti, ako nemaju odgovarajuće iskustvo.“

Taj mali glas u našoj glavi uvek se nekako potkrade. Ovakve destruktivne misli dovode nas do odluka koje ih direktno potvrđuju i opravdavaju, i onda nastaje problem.

Novac je ogledalo

Trebamo biti zahvalni zato što je novac ogledalo. U njemu se istinski reflektuju mesta gde vi slepo dopuštate pomenutim paternima ili scenarijima da vode glavnu reč umesto vas i vaših dela. Napišite na papir gde ste sve grešili i krenite ponovo od samog početka.

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Peca

    Lep tekst.Čak sam iz ovog nešto i zapisao.