PRVI PUT na TV-u: Netflix dobio prava da od “Sto godina samoće” napravi seriju!

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Čuveni roman nobelovca Gabrijela Garsije Markesa „Sto godina samoće“ biće napokon ekranizovan.

Kako javljaju američki mediji, „dozvolu“ da je ekranizuje dobio je Netflix, i biće serija, a zanimljivo je da je informacija objavljena na njegov rođendan.

Za knjigu koja je objavljena pre 50 godina uvek je bila tema da li će ikada o njoj biti napravljen film ili nešto slično, ali prema rečima Rodriga Garsije, sin nobelovca i izvršnog producenta budućeg projekta problem je svih ovih godina bio španski jezik.

„Otac je dobijao dosta ponuda za ekranizaciju, ali je svaki put bio zabrinut da li će se originalan jezik dobro prevesti i da li sve to može da stane u samo  jedan film“, kaže Rodrigo i dodaje da je pisac želeo da se tako nešto ipak snimi na španskom jeziku.

„Netflix je među prvima dokazao da su ljudi više nego ikad spremni da vide ovu adaptaciju i to na stranom jeziku sa prevodima. Sve što je ranije bio problem, sada više nije“, objašnjava Rodrigo odluku porodice da ovoj kompaniji proda prava.

Za sada se još ne zna ko će glumiti u ovoj seriji, ali ono što se zna je da će u seriji biti najveći Latino-američki talenti, kao i da će se serija snimati pretežno u Kolumbiji.

„Sto godina samoće“  smatra se remek delom hispanoameričke i svetske literature, za koji je Markes 1982. dobio Nobelovu nagradu za književnost. Roman je do sada prodat u više od 30.000.000 primeraka i preveden je na 35 jezika. Knjiga se sastoji iz 20 poglavlja bez naslova, u kojima je ispričana istorija sa cikličnom vremenskom strukturom tokom koje se događaji u selu Makondo, kao i u familiji Buendija, stalno i nanovo ponavljaju, uz mešanje i stapanje fantastike i realnosti. U prva tri poglavlja ispričan je egzodus grupe familija iz uređenog života u Makondu, od 4. do 16. poglavlja opisuje se ekonomski, politički i socijalni razvoj sela, a u završna četiri poglavlja priča se o njegovoj dekadenciji i propadanju.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/AP