PRVI PUT u 30 godina iz Indije se vide Himalaji (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta AP

Stanovnici grada Jalandhar i okoline u saveznoj indijskoj državi Pundžab, kako kažu, po prvi put u više decenija mogu da vide Himalaje zbog manje zagađenosti vazduha usled pandemije koronavirusa.

“Prvi put nakon gotovo 30 godina mogao sam jasno da vidim Himalaje zbog smanjenog zagađenja vazduha. Neverovatno”, jedan je od komentara na društvenim mrežama.


Himalaji su vidljivi sa 200 kilometara udaljenosti, zahvaljujući dramatičnom poboljšanju kvaliteta vazduha tokom poslednjih nedelja, nakon što je Indija uvela karantin zbog pandemije.Naime, smanjen je rad fabrika, na putevima je mnogo manje automobila, a avio-kompanije su obustavile letove.


U izveštaj Centralnog odbora za kontrolu zagađenja navodi se da je ukupno 85 gradova širom Indije primetilo manje zagađenje vazduha već tokom prve nedelje karantina.

Podsetimo, Indija je jedna od najmnogoljudnijih država sveta, a gradovi u Indiji su među najzagađenijima na svetu.

Čak 21 od 30 najzagađenijih urbanih oblasti na svetu nalazi se upravo u ovoj državi, pokazuju podaci u Izveštaju o kvalitetu vazduha u svetu za 2019.

Čitava nacija je u karantinu više od dve nedelje, a premijer Narendra Modi naredio je “potpunu zabranu izlaska iz domova”.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Indija PRODISALA: Zahvaljujući karantinu, zagađenje vazduha drastično opalo (FOTO)


Izvor: BIZLife

Foto: Beta AP