Psiholog otkriva: 4 tipa ponašanja koja predviđaju siguran razvod

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: 20th Century Fox / Printscreen

Veze su nauka. Američki psiholog Džon Gotman (John Gottman) proučavao je veze 40 godina i pronašao četiri opasna tipa ponašanja koja je nazvao „Četiri jahača apokalipse“.
Sajt Iflscience.com ukazuje na to da svako treba pažljivo da preispituje preporuke ovog eksperta kako bi zadržali svoju ljubav daleko od raskida ili razvoda.

Prezir/Nepoštovanje

Pokazatelji: Jedan od partnera ismeva drugog bilo u privatnosti ili u javnosti, daje uvredljive nadimke namerno i svesno, i ne ceni mišljenje partnera. Jednostavno, ne pokazuju da cene svog partnera i osećaju da su važniji.

Kako da se to popravi: Stavite se u poziciju svoje voljene osobe koja je postala predmet podsmeha, i pokušajte da vidite situaciju sa njihove tačke gledišta. A onda se setite koliko ih volite svaki put kada želite da ih ismejete.

Kritika

Pokazatelji: Jedan od partnera biva iznerviran zbog svake greške koju partner pravi. Ispostavi se da problem nije do greške koja je kritikovana, već zbog ličnosti samog partnera, a sve to rezultira rečima: „Ti sve uvek radiš pogrešno.

Kako da se to popravi: Ne koristite agresivan ton u razgovoru, i nemojte pretvarati mali problem u milion drugih. Ako smireno pitate partnera da radi stvari drugačije sledećeg puta, bez mnogo davanja važnosti i dramatičnosti celoj situaciji, rezultat će biti mnogo bolji.

Odbrambeni stav

Pokazatelji: Jedan od partnera misli da je uradio nešto loše, i da bi izbegao kritiku, pokušava odmah da se odbrani, čak i pomalo agresivno. Ovakvu situaciju karakterišu fraze poput: „U stvari, nije trebalo to da uradim!“, „To nije moja greška!“, i tako dalje. Kao rezultat toga, drugi partner oštro odgovara, a sve se završava u bolnoj svađi.

Kako da se to ispravi: U ovakvim situaciji, mnogo je lakše preuzeti odgovornost za svoje ponašanje i izviniti se u što kraćem vremenskom roku. Onda nećete trošiti vreme na besmislenu svađu.

Izbegavanje konflikata

Pokazatelji: Kada osete da se sprema oluja, neki ljudi više vole da odgovore na žalbu brzo i bez emocija. Oni ignorišu svog partnera na sve moguće načine.

Kako da se to ispravi: Nemojte bežati od emocija. Probajte da rešite mirno jer ako to ne uradite, vratiće se veći i teži problem.

Izvor: BIZLife

Foto: 20th Century Fox / Printscreen

Piše: N.V.