Rage agaist the machine: Ljutiti žitelji Kalifornije napadaju samovozeće automobile

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Žitelji San Franciska uzvraćaju udarac svojim komšijama robotima – bukvalno.

Najveće očekivanje od samovozećih automobila jeste to da će spasti bezbrojne živote tako što će iz saobraćaja ukloniti najvarljiviji i najnepredvidljiviji činilac: čoveka.

Ali, bar u San Francisku, čovek se pobunio.

Prema izveštajima o incidentima koje je prikupilo kalifornijsko Odeljenje za motorna vozila, dva od šest sudara sa sa autonomnim vozilima u Kaliforniji ove godine desila su se kada su se kola koja su vozili ljudi, očigledno namerno, sudarila sa samovozećim automobilima.

Dana 10. januara, u distriktu Mišn u San Francisku, jedan pešak je pretrčao ulicu kako bi se sukobio sa GM „Kruz“ autonomnim vozilom koje je čekalo da da ostali pešaci pređu ulicu, kako piše u izveštaju o incidentu koji je podnela automobilska kompanija. U izveštaju se navodi da je taj čovek vikao i celim telom udario levi deo zadnjeg branika samovozećeg automobila.

Povreda nije bilo, ali levo zadnje svetlo automobila je oštećeno.

U drugom incidentu, samo nekoliko ulica dalje, 28. januara, jedan taksista je izašao iz svog vozila prišao autonomnom vozilu, takođe „Kruzu“, i otvorenom šakom udario leptir staklo.

Ni u jednom slučaju policija nije pozvana.

Ova dva slučaja napada na robote nisu prvi zabeleženi da su se žitelji San Franciska fizički obračunavali sa robotima.

U decembru je lokalni azil za životinje uklonio svog „Najtskoup“ robota za osiguranje od 200 kila, nakon što su se stanari okolnih ulica, ali i tamošnji beskućnici, žalili da ih robot maltretira. Većina njih se ograničila na žalbe na prisustvo robota, ali ga je jedna osoba navodno prekrila šatorskim krilom, oborila ga na tlo i sosom za roštilj namazala sve njegove senzore.

U aprilu je vidno pijan čovek uhapšen nakon što je navodno napao i preturio drugog „Najtskoup“ robota u Mauntn Vjuu, gradu u Silikonskoj dolini u kojem se nalazi sedište Gugla.

Ostali pokušaji da se roboti stave na svoje mesto bili su manje nasilni.

Prošle godine je članica Opštinskog saveta San Franciska Džejn Kim pokrenula za sada neuspešnu kampanju da se oporezuju roboti koji rade poslove namenjene ljudima. U decembru iste godine, San Francisko je usvojio propis kojim se strogo ograničava broj robota za isporuke na teritoriji tog grada.

„Nije svaka inovacija dobra za društvo“, rekao je tada autor tog propisa Norman Ji, takođe član Opštinskog saveta. „Ako ne cenimo naše društvo, ako ne cenimo to što možemo da odemo u prodavnicu, a da nas ne pregazi robot… šta se dešava?

 

Izvor: Gardijan, BIZLIfe

Foto: Pixabay