Rekordan pad nataliteta u Kini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Natalitet u Kini prošle godine bio je najniži od uspostavljanja Narodne Republike Kine pre 70 godina, pokazuju službeni podaci, nakon što ublažavanje stroge populacione politike očito nije ohrabrilo parove da imaju više dece.

Stopa natalileta iznosila je 10,94 na hiljadu stanovnika, najniže od 1949. i manje od 12,43 u 2017, pokazuju podaci kineskog zavoda za statistiku.

Broj beba rođenih u 2018. pao je za dva miliona, na ukupno 15.23 miliona. Stopa prirodnog priraštaja (razlika između broja rođenih i broja umrlih) takođe se pokazala najnižom od vremena strašne gladi 60-tih godina 20. veka.

Kina je gradskim parovima 2016. dopustila da imaju dvoje dece, ukidajući politiku „jednog deteta“ uvedenu 1979. Motiv političarima bila je opadajuća stopa nataliteta i ubrzano starenje stanovništva.

U januaru je jedan državni institut upozorio da bi stanovništvo druge najveće privrede na svetu 2027. moglo početi da opada.

Statistički zavod nije naveo razloge pada nataliteta, ali stopa privrednog rasta prošle godine je bila najniža u poslednje tri decenije.

Izvor: N1

Foto: Pixabay