Rešite se ovih 5 loših navika što pre

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svi mi s vremena na vreme pravimo užasne izbore koji se tiču našeg budžeta i novca generalno. To je pre svega zato što smo ljudi. Nekome su slaba tačka večere i izlasci, nekome garderoba, nakit, a nekome putovanja.

U svakom slučaju možemo učiniti male korake na duže staze koji će nam pomoći. Evo šta treba da izbegavate:

1. Ostavljate namirnice da propadnu, a kupujete brzu hranu

Koliko puta se desilo da vam se na putu do kuće prijede hamburger ili pomfrit? Znate da imate spremljenu večeru kod kuče i sveže namirnice koje čekaju na vas da ih spremite, ali brza hrana je jednostavnija i odmah dostupna. Isplanirajte obroke unapred. Isplanirajte čak i dane kada ćete kupiti brzu hranu jer znate da ćete tih dana biti zauzeti i umorni.

2. Obmanjujete sebe da ćete pojesti ostatke

Znate vrlo dobro da ostatke od večere nećete pojesti sutradan za ručak. U tom slučaju jedino rešenje je da spremite manje porcije.

3. Govorite sebi: „Ja zaslužujem da kupim ovo“


Ako želite da častite sebe, zato što ste radili naporno i vredno, to je u redu. Ali morate da proverite svoj budžet – da li to što kupujete možete da priuštite sebi? Nikada nije dobra opcija trošiti novac koji nemate.

4. Bacate stvari koje su u dobrom stanju

Što se ovoga tiče, misli se uglavnom na garderobu. Ako su vam neke stvari male ili vam se više ne dopadaju, nemojte ih bacati. Donirajte ih organizacijama koje će to rasporediti onima kojima treba.

5. Poredite sebe sa drugim

Osim ako niste u baš istoj poziciji, nikako ne možete znati šta neko drugi može da priušti, a šta ne. Praviti finansijske paralele sa drugima prosto nije realistično, zato nemojte trošiti ni vreme ni energiju na tako nešto.

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Pixabay