Razvojni put „svemirskog advokata“ iz Zemuna

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Boško Vojkić je dvadesetosmogodišnjak mladić koji je od Zemuna stigao među eminentne pravnike koji se u Dubaiju bave međunarodnim zakonima o svemiru. Živi u Emiratima i bavi se ovim neobičnim poslom za svetski poznatu kompaniju u oblasti telekomunikacija i satelita, pišu Večernje novosti.

– Izborio sam se za to da radim ono što volim – priča Vojkić. – Sebe nisam video kao klasičnog pravnika, a specijalizovanjem za svemirsko pravo zadovoljio sam svoja različita interesovanja.

Iako većini nepoznata, oblast svemirskog prava je izuzetno široka i razvijena. Deo je međunarodnog javnog prava, pod okriljem Ujedinjenih nacija, usmerenog na radnje koje se dešavaju u svemiru ili na Zemlji, ali su povezane sa kosmosom.

Verovatno bi nam život bio nezamisliv bez svemirskog prava u telekomunikacijama, navigaciji, praćenju vremenskih prilika – objašnjava Vojkić. – Ono je usmereno i na satelite i na različite objekte lansirane u kosmos, van vazdušnih suverenih granica jedne države. Recimo, prenosi utakmica Lige šampiona, koje se održavaju u nekoj drugoj zemlji, regulisani su svemirskim i pravom telekomunikacija. Slično je i sa internetom koji dobijamo zahvaljujući satelitima, ili pristupom mrežama u avionima boljih avio-kompanija.

Svemirsko pravo određuje i šta se događa kad satelit jedne države udari u satelit druge, ili izgubljeni odašiljač za vreme svemirske šetnje udari u milijardu dolara vredan telekomunikacijski satelit i onesposobi ga u radu, ili neka letelica proleti iznad vazdušnog prostora suverenih država…

– Ono što je delovalo kao scenario iz filmova naučne fantastike danas se sprovodi u delo – kaže Vojkić. – Svedoci smo neverovatnog razvoja tehnologije. Najzanimljiviji deo svemirskog prava bavi se istraživanjima i upotrebom kosmosa, osnivanjem kolonije na Marsu i iskorišćavanjem raznih resursa.

Oblast svemirskog prava je usko povezana sa telekomunikacionim i pravom satelita, ali i sajber pravom, pa se posao „svemirskog advokata“ ne može lako i precizno odrediti.

– Iz dana u dan se susrećem sa novim izazovima, i to predstavlja jednu od najlepših strana ovog posla – objašnjava Vojkić. – Zahteva veliku dozu kreativnosti i mašte, poznavanje raznovrsnih informaciono-komunikacionih tehnologija i neprestanu želju za suočavanjem sa neistraženim.

Vojkić kaže da bez ogromne doze imaginacije gotovo sve u svemirskom pravu deluje čudno. Priznaje da se usavršava svakodnevno.

– Jedna od poslednjih stvari kojima sam se bavio, a to je ujedno i bila tema moje master teze, jesu megakonstelacije – kaže on. – To su masivne strukture od po nekoliko hiljada povezanih satelita koji se lansiraju u svemir kako bi se ostvarila potpuna internet pokrivenosti na zemaljskoj kugli.

Njegova svemirska avantura počela je još dok je studirao u Beogradu. Sa kolegama se prijavio za međunarodno takmičenje iz oblasti svemirskog prava, pod pokroviteljstvom Evropske svemirske agencije i Univerziteta La Sapijenza u Rimu.

Posle ovog nadmetanja, usledili su pozivi za različita stručna usavršavanja, letnje škole i konferencije. Upoznao je najpoznatije stručnjake za oblast svemirskog prava, a s nekima od njih se i sprijateljio. Usledio je master iz svemirskog prava i telekomunikacija u Parizu, a onda se preselio u Emirate.

– Emirati su atraktivno tržište za svemirski sektor. Država ulaže dosta novca u pozicioniranje u ovoj oblasti – kaže Vojkić. – Veoma mi odgovara kombinacija Istoka i Zapada, koji se prepliću u Emiratima. Imam prijatelje širom sveta i zaista se svuda osećam prijatno i prihvaćeno. Porodica i prijatelji me svesrdno podržavaju. To mi mnogo pomaže da pratim svoje snove, čak i kada oni deluju neostvarivo.

Izvor: Večrenje novosti

Foto: Pixabay