Sa 30 izgledaju kao da im je 18 godina: Navike u ishrani koje Japankama pomažu da ostanu zdrave i mladolike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Japanke se smatraju među najlepšim i najelegantnijim ženama na svetu. Sa 30 izgledaju kao im je 18, sa 40 kao da imaju 25 godina, i imaju najduži životni vek.

Sajt Bright Side odlučio je da otkrije tajne u ishrani i životnim navikama žena u Japanu, koje su se pokazale kao veoma korisne.

Bogata i balansirana ishrana

Rasprostranjena je zabluda da Japanke jedu samo suši – njihova ishrana je mnogo šira od toga. Vole ribu, morske plodove, povrće, soju, pirinač, voće i zeleni čaj. Takođe, izbegavaju visokokaloričnu i brzu hranu.
Bitno je da namirnice budu sveže i sezonske. Sezonska riba im je omiljena. Zimi obično jedu meso, ribu, supu i piju tople napitke, dok na leto jedu hladnu supu, morske plodove i salate.

Način pripremanja hrane

Japanke tradicionalno spremaju hranu tako što je dinstaju, griluju, kuvaju na pari, ili prže u specijalnom tiganju sa minimalno ulja. Povrće je iseckano sitno tako da izgleda bolje na tanjiru i brže se skuva. Prednost ovakvog načina spremanja je taj što hrana zadrži mnogo više nutritivnih vrednosti.
Supa od povrća je njihova baza za mnoga jela. Japanke su obazrive sa začinima, što znači da ih vrlo malo stavljaju.

Kultura obedovanja

Obedovanje je ritual u Japanu. Jedu sporo, hrana je iseckana na komadiće, jede se iz malih tanjira sa malim priborom. Retko kad dekorišu hranu, trude se da jelo ima prirodan ukus i izgled. Nikada ne stavljaju više vrsta jela u jedan tanjir, i nikada tanjir ne pune do vrha. Kada se ovako obeduje, nemoguće je prejesti se.

Pirinač umesto hleba

Pirinač je osnova svakog jela, a kuva se bez soli i putera. Srbi su poznati kao nacija koja konzumira beli hleb, koji u sebi ne sadrži mnogo korisnih materija, a goji.

Doručak je njihov glavni obrok

Doručak je njihov najsadržajniji obrok – sastoji se od nekoliko vrsta jela – riba, pirinač, omlet, miso supa, jela od soje sa povrćem, morskim plodovima i čaj.

Zamena za slatkiše

Dezerti se kod njih retko konzumiraju, a kada ih i ima, onda su prilično dijetalni. Nema kolača i kremova, već sladoleda od pirinča (mocha). Svi njihovi dezerti su sa malo masnoće i šećera, koji bi nama skoro sigurno bili neukusni. Ipak, čak su im i dezerti zdravi i laki za stomak, što se nikako ne bi moglo reći za naše slatkiše.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.