• English
X

Afterhour

Sad i jedno švajcarsko selo nudi novac da ga naselite

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Švajcarsko selo Albinen spremno je da osobama koje bi došle da žive kod njih bar deset godina ponude i novac za to.

Stanovnici ovog švajcarskog sela u kantonu Valis glasaće 30. novembra o novoj politici i ovom predlogu.

Prema predlogu lokalne zajednice, zbog iseljavanja stanovnika iz sela Albinen, četvoročlana porodica bi dobila 70.000 švajcarskih franaka, što je preko 60.000 evra.

Malo selo ima svega 240 stanovnika, a zbog iseljavanja su morali da zatvore školu.

Predlog sadrži i uslove koje je potrebno zadovoljiti. Odrasle osobe moraju pristati na život u selu na najmanje deset godina.

U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka (više od 170.000 evra) i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Za to će novim stanovnicima ponuditi po 25.000 franaka (oko 22.000 evra) za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10.000 franaka (8.500 evra) po detetu, piše Lokal.

“To je ulaganje u budućnost sela”, piše u lokalnim novinama. Takođe, zagovornici ovog predloga tvrde da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj trgovini.

“U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu”, zaključuju.

Albinen ne nudi mnogo mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su oko pola sata vožnje. A na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Leukerbad.

Povezane vesti

Izvor: B92, Index

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Peter

    Kako da dodjemo do nekog da razgovaramo o useljavanju u svajcarskoj?